Criza bărbatului de 40 de ani. Mit sau realitate?

Criza bărbatului de 40 de ani este un mit cu o sămânță de adevăr

Se vorbește des despre criza bărbatului de 40 de ani. Dar oare este reală sau doar un mit? Soțul tău se confruntă cu asta? Citește părerea psihologului.

Criza bărbatului de 40 de ani se manifestă diferit la fiecare în parte, dar e clar că sunt manifestări ale crizei interioare. Criza bărbatului de 40 de ani afectează și partenera lui, dar și întreaga familie. Și-a dat demisia și vrea să trăiască din cântat, dar nu a mai exersat la chitară de 20 de ani. A început deodată să meargă la sală și stă cu orele pe acolo. A dat toate economiile voastre și s-a îndatorat pentru a-și cumpăra o mașină nouă de care nu aveați nevoie. Amenință cu divorțul. Și-a făcut o amantă sau încearcă să cucerească femei mult mai tinere. Aceste comportamente sunt puse de mulți pe seama ”crizei vârstei de mijloc”.

Citește și: Criza creditului = probleme de cuplu

Criza bărbatului de 40 de ani este un mit cu o sămânță de adevăr

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

Criza bărbatului de 40 de ani ”este un mit”, spune psihoterapetul Tedy Creștin. Momentul de rătăcire nu apare neapărat la 40 de ani și nici la toți bărbații. Însă la majoritatea celor care au frustrări și neîmpliniri pe planul carierei, banilor, erotic sau relațional, vine la o anumita vârstă, între 35 și 55 de ani, o conștientizare a îmbătrânirii, a scăderii capacităților fizice și a trecerii a primei jumătăți din viață. Atunci începe o fugă contra cronometru pentru a împlini frustrările. Se poate manifesta prin dietă și sport extrem, achiziționarea de obiecte de lux care marchează statusul și imaginea dinamică. Ar putea să facă un efort financiar uriaș ca să-și cumpere o mașină sport sau 4*4, bijuterii și ceasuri scumpe. Poate începe să meargă în tabere care promit activități pline de adrenalină etc.”

Criza bărbatului de 40 de ani. Are loc o schimbare de rol

În această perioadă, pentru unii bărbați ”are loc o ultima izbucnire de testosteron care se manifestă prin căutarea unor partenere mult mai tinere, pentru a le confirma vigoarea. Uneori, se îmbracă ca niște studenți, ascultă muzica sau merg la concertele tinerilor pentru a fi în rând cu ei”, constată specialistul. ”Aceste eforturi par penibile. Un om care știe să-și schimbe la timp rolurile și sensurile în viață poate evita aceasta criză. Bătrânețea poate fi cea mai frumoasă, calmă și împlinită etapă a vieții, dacă este pregătită din timp. Altfel, pot apărea probleme în cuplu (despărțiri, divorțuri), probleme cu copiii (certuri, conflicte) sau cu alte rude și prieteni, care sancționează schimbările”.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com