Documentarul despre „Colectiv” are premiera astăzi la Festivalul de Film de la Toronto. Ce spun criticii despre film

criticii, despre Colectiv

După ce a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția, documentarul 'Colectiv' va fi proiectat, în această după-amiază, și la cel mai mare festival de film din America de Nord, cel de la Toronto. 

Documentarul are premiera la Festivalul de Film de la Toronto la ora 16.00, la Scotiabank Theatre, fiind unul dintre cele 25 de filme din toată lumea selecționate în acest an pe lista oficială a documentarelor la TIFF.

Cu două zile înainte ca filmul să ruleze în Canada, criticul de film Danielle Solzman a publicat o cronică în care spune despre „Colectiv' că este 'o adevărată mărturie a puterii jurnalismului de investigație', arată Libertatea.

„Indiferent în ce țară trăiești, libertatea presei este importantă', scrie criticul de film în cronica publicată pe site-ul solzyatthemovies.com, după vizionarea documentarului românesc.

„Nu urmărim doar munca reporterilor, ci vedem răsturnarea completă a sistemului de sănătate din România. Atât victimile, cât și sursele vorbesc' , continuă expertul.

„În timp ce se concentrează pe o tragedie, Colectiv expune adevărata putere a presei. Este posibil ca acest film să nu se afle pe radarul multor oameni. Sper ca acest lucru să se schimbe. Nu trebuie ignorat. (…) Există o libertate a presei dintr-un motiv bun. Ar trebui întotdeauna să tragem conducătorii la răspundere', mai scrie Solzman., elogiind astfel filmul regizat de Alexander Nanau.

Când jurnaliștii devin personaje principale

Filmul vorbește despre renașterea implicării civice a românilor în viața publică și despre rolul presei în felul în care statul se comportă cu propriii cetățeni.

O bună parte a documentarului cuprinde investigațiile Gazetei Sporturilor de după Colectiv: Hexi Pharma, Secureanu, spitalele Primăriei și altele.

Puține ziare din lume au avut onoarea de a fi, vreodată, subiectul unui film ajuns la un asemenea eveniment. Echipa de jurnaliști de investigație condusă de Cătălin Tolontan, care a realizat anchetele jurnalistice în Gazeta Sporturilor, își continuă acum munca în cotidianul Libertatea.

'Colectiv' va putea fi văzut, în cadrul Festivalului de Film din Toronto vineri, 6 septembrie (Scotiabank Theatre), duminică, 8 septembrie, în Jackman Hall (AGO), și joi, 12 septembrie (Scotiabank hall).

La cea de-a 44-a ediţie a Festivalului de Film de la Toronto, care are loc între 5 şi 15 septembrie, vor fi acordate marele premiu pentru lungmetraj, premiile publicului pentru cel mai bun documentar, dar şi pentru secţiunea „Midnight Madness', dedicată peliculelor de groază şi neconvenţionale, şi trofeul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI).

Vezi și Documentarul 'Colectiv', lăudat în SUA: 'Este foarte, foarte bun!'