La gala celei de-a 69-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, care a avut loc dumincă seară, premiul pentru regie a fost acordat lui Cristian Mungiu pentru filmul „Bacalaureat” și francezului Olivier Assayas, pentru „Personal Shopper”.

Lungmetrajul „Bacalaureat” prezintă povestea lui Romeo, medic într-un sat din Transilvania și un tată gata să facă orice pentru ca fiica lui să fie admisă la o universitate britanică. Este aproape de realizarea proiectului, Eliza trebuind doar să ia la bacalaureat o notă bună pentru a reuși.
În rolurile principale joacă actorii Adrian Titieni și Maria Drăguș. Alături de ei în distribuție sunt Lia Bugnar, Mălina Manovici, Vlad Ivanov, Rareș Andrici. Scenariul și regia sunt semnate de Cristian Mungiu, de imagine s-a ocupat Tudor Vladimir Panduru, scenografia de Simona Pădurețu. Director de film este Adrian Moroca, iar producător executiv, Tudor Reu.

Filmul „Bacalaureat” rulează deja în cinematografele din România.

Celebrul critic de film Peter Bradshaw, de la publicația britanică ”The Guardian”, numeşte filmul lui Cristian Mungiu „un studiu de observaţie de 5 stele despre compromisul birocratic din România, realizat cu minuţiozitate şi subtilitate”. Englezul a acordat 5 stele din 5 filmului „Bacalaureat”.
„În film, vedem un război între generaţia cinică şi epuizată a oamenilor de vârstă medie şi cea a copiilor, furioşi, sălbăticiţi. Scenele dintre medicul de provincie şi fiica lui sunt extrem de tragice: nu e timp de pierdut, medicul trebuie să o insereze pe fata lui în lumea ruşinii – iată preţul supravieţuirii. Filmul regizorului român este măiestrit, complex, e un studiu psihologic ca o pildă morală, despre alegerile meschine pe care oamenii le fac pentru a-şi face drum cu coatele în viaţă. Oameni constrânşi de o loialitate pe care le-o datorează altora, care, la rândul lor, i-au ajutat în treburi josnice, se folosesc de corupţia generală pentru un alibi personal, ce-i justifică. Ce se va întâmpla cu odraslele acestor oameni, acele conştiinţe inocente pentru care toate mişmaşurile meschine s-au făcut? Trebuie ei să-şi ia examenele într-o lume infestată, lumea compromisului şi ruşinii absconse?”, scrie Bradshaw.

„«Bacalaureat» este un film care reflectă conştiinţa umană labirintică, un film extrem de inteligent, un portret sumbru al stării de depresie ce se permanentizează în România, acolo unde generaţia celor născuţi în anii ’90 speră să o poată lua de la capăt. Drăguş şi Titienii joacă superb. Filmul e o bijuterie în selecţia de la Cannes.”, adaugă faimosul critic de film de la The Guardian.

Ziarul francez ”Le Figaro” notează că această producție românească ”are toate calităţile pentru a primi premiu la Cannes. Se înscrie în tematica «cannoise» a acestei ediţii: e vorba de voinţa de neclintit a unui tată de a-şi salva fiica dintr-o lume sumbră.”

Noul film al regizorului peliculei „4 luni, 3 săptămâni, 2 zile”, laureat al Palme d’Or în 2007, Cristian Mungiu, s-a mai aflat în competiția festivalului de la Cannes în 2012 cu filmul „După dealuri”, care a primit premiul pentru scenariu și cel pentru interpretare (Cristina Flutur și Cosmina Stratan).

În filmul lui Olivier Assayas joacă actrița Kristen Stewart

Francezul Olivier Assayas, celălalt câștigător al premiului pentru regie, a declarat că „este cel mai frumos premiu, pe care îl împart cu un cineast pe care îl admir”.
Filmul „Personal Shopper” prezintă povestea unei femei, pe nume Maureen, care speră să intre în contact cu fratele ei geamăn dispărut. Rolul tinerei în lungmetrajul care îmbină suspansul și supranaturalul este interpretat de actrița americană Kristen Stewart.

Credit foto: Wikimedia.org