Cristi Șerb (câștigătorul Chefi la cuțite): ”Bucătarul este asemeni unui pictor care îți realizează tabloul”

Cristi Șerb (câștigătorul Chefi la cuțite): ”Bucătarul este asemeni unui pictor care îți realizează tabloul”

Marele câștigător al primului sezon ”Chefi la cuțite”, de la Antena 1, Cristi Șerb, a realizat multe lucruri frumoase începând de la o vârstă tânără. Am aflat cum a reușit, dar și care sunt recomandările lui importante în bucătărie.
­

Ce ai învăţat în urma participării la acest show, inclusiv de la fiecare dintre chefii Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu?
Simt că am evoluat foarte mult. Am avut ca inspirație stilul chefilor și mi-am spus că indiferent de ce se va întâmpla în concurs, important e să învăț ceva de la ei, să profit de această ocazie. De la chef Cătălin am învățat că bucătăria este muncă. Pentru a reuși trebuie să muncești și să te implici. Dumnealui spune că în bucătărie sunt doi stâlpi: unul se numește „temperatură”, iar celălalt este „timpul”. Chef Florin Dumitrescu… îmi doresc să fiu ca el. Dumnealui a făcut lucruri mari de la o vârstă foarte fragedă, mi-ar plăcea să îi urmez pașii după acest concurs. Chef Florin spune că bucătăria este o artă, că în bucătărie există ingrediente și gusturi și că totul depinde de tine cum le combini. Bucătarul este asemenea unui pictor doar că în loc de culori se folosește de ingrediente și de gusturi pentru a-și realiza tabloul. Cu chef Sorin Bontea am rezonat de la început și mi-am dorit să fiu în echipa dumnealui. Îl urmăresc de multă vreme. Am găsit în el acel chef pe care mi-l imaginam fără să-l cunosc. Este un profesionist care m-a învățat multe. Că trebuie să faci lucrurile cum sunt scrise, ca la carte, indiferent de situație, că în farfurie nu trebuie să ai doar plating, ci și gust, consistență și culoare. Este persoana pe care mi-am dorit să o cunosc.

Care crezi că sunt calitățile care te-au ajutat să obții marele premiu?
Pot spune ca una din calitățile principale care m-au ajutat să obțin acest premiu a fost dorința. Am o fire puternică, mereu mi-am dorit să fiu printre cei mai buni. Totul ține de ambiție, dacă ești suficient de ambițios și îți dorești cu adevărat un lucru, cu siguranță îl vei obține.

În ce vei investi premiul?
Premiul câștigat îl voi investi în mine, pentru a-mi perfecționa abilitățile, deoarece scopul meu acum este să ajung printre cei mai buni bucătari din România.

Care sunt principiile tale de bază atunci când pregătești o rețetă?
Mă gândesc mereu să păstrez gustul natural al ingredientelor, să reușesc să păstrez „vedeta” din farfurie fără a devia de la ingredientul de bază.

Ai vârsta de 22 de ani. Când ai avut primele tentative în domeniul gastronomic?
Ce să vedeti, pot spune că bucătăreala s-a apucat de mine, nu eu de ea. La vârsta de 16 ani am intrat prima dată în bucătărie, m-a chemat, ne-am placut, ne-am împrietenit și am hotărât să pornim pe același drum, împreună. Indiferent de ce va fi, ne-am promis că tot ce vom face împreună va fi cu drag, va fi frumos și că nu vom renunța niciodată unul la celălalt.

Cine a fost primul tău model în acest sens?
Primul meu model… Aici nu pot să vorbesc decât despre primul meu îndrumător în practică. Din păcate, nu mai este printre noi. A fost primul om cu care am luat contact în acest domeniu, primul bucătar. Deși era un tip dur, foarte serios, acesta mi-a inspirat numai ambiție și putere, de aici probabil și seriozitatea mea atunci când sunt în bucătărie. Când lucram cu el nici nu știa că exist pe lângă el, tocmai de aceea îl admiram foarte mult pentru cât muncea. Cu siguranță primul meu model în bucătărie a fost chef Doru Pastramă.

Credit foto: Antena 1

Cristi Șerb și chef Sorin Bontea

Tu și chef Sorin Bontea ați devenit și prieteni?
Chef Sorin Bontea va rămâne mereu un model pentru mine. Cu siguranță am legat și o prietenie cu ocazia acestui concurs. Mi-ar plăcea să-i calc pe urme, deoarece este un perfecționist în ale gastronomiei și totodată un familist desăvârșit.

Ce meniu de vară ți se pare irezistibil?
Pentru o zi de vară cred că ar fi irezistibilă o supă gazpacho andaluz. În a doua parte a mesei aș combina un pește oceanic făcut la grătar cu legume coapte, iar pentru desert aș opta pentru o pară confiată în sirop de lămâie, împreună cu un sorbet de mere verzi.

Între atâtea specialități, cum îți menții forma fizică?
Cu toate că sunt înconjurat mereu de mâncare bună, agitația din bucătărie cred eu că este cheia pentru o formă fizică potrivită.

Care este cel mai îndrăzneţ obiectiv pe care îl ai în privința parcursului tău de acum încolo?
Mi-am propus multe lucruri îndrăznețe și toate mi-au reușit. De acum încolo vreau să mă perfecționez pentru a deveni unul dintre cei mai buni și sunt sigur că îmi va reuși și acest obiectiv.

Dar pentru această vară ce ți-ai propus?
În urma concursului „Chefi la cuțite” am primit foarte multe oferte. Îmi doresc să evoluez și să încep să îmi creez un drum puternic pentru viitor.

TRUCURI ÎN BUCĂTĂRIE

Pasiunea – ”Niciodată nu trebuie să te uiți la ceas pentru a vedea de cât timp ești în bucătărie.”
Implicarea – ”Să te dăruiești cu totul bucătăriei.”
Potențarea gusturilor – ”Să stăpânești gusturile și combinațiile acestora.”

REȚETE FAVORITE

Sea bass cu ragou de sparanghel, zucchini și roșii (o porție)

  • preparatul din finala ”Chefi la cuțite”.

Credit foto: Antena 1 Mihai Stetcu

Copiright Mihai Stetcu_Antena1_Chefi la cutite_050416_1256

Ingrediente: Biban de mare file 300 g, doi creveți roșii, două fire de sparanghel, 1/4 zucchini, 1/2 roșii, cimbrișor, ulei de măsline, sare de Himalaya, piper alb, vin alb 50 ml, smântână lichidă 150 ml, 0,02 șofran, 5 g de icre somon, o ceapă șalotă. Mod de preparare: Fileul de biban împreună cu creveții roșii se condimentează cu sare, piper, ulei de măsline și se sotează în tigaie. Se pune într-o tigaie ulei de măsline, usturoi, zucchini, sparanghel, roșiile tăiate cubulețe. După care le sotam, le condimentăm cu sare, piper. Sosul: unt, ulei de măsline, sare, piper, ceapa șalotă, cimbrișor. Se stinge cu vin alb, după care se adaugă smântâna și șofranul. Se lasă la redus până devine ușor gros, după care se strecoară și se adaugă icrele de somon.

Salată de sparanghel verde (o porție)

Ingrediente: 4 fire de sparanghel, sare, piper, bicarbonate, 50 g de baby spanac, 40 g valeriană. Pentru sos: o linguriță de muștar dulce, 1/2 zeamă portocală, 1/2 linguriță miere, 40 ml ulei măsline, sare după gust, piper alb. Pentru alune de pădure caramelizate: alune de pădure, 3 linguri de zahăr și o lingură jumătate de apă. Mod de preparare: Se pune apa la fiert cu sare și bicarbonat. Atunci când fierbe, se lasă sparanghelul 2 minute la fiert, după care se scoate în apă cu gheață și se lasă 5 minute, apoi se taie la 2 centimetri. Salata se spală și se tamponează cu un prosop de hârtie. Sosul: se amestecă toate ingredientele într-un blender. Alunele: se introduc la cuptor la 185 de grade celsius și se țin 5 minute. Într-o crăticioară, se pune apa la foc și se lasă la redus până devine o glazură, după care se aruncă alunele în glazură, se scot pe hârtie și se lasă la răcit. La final, toate acestea se amestecă într-un bol și preparatul poate fi servit.

Credit foto: Antena 1