Cremă de iaurt şi mascarpone cu căpşune – Reteta Elenei Lasconi

Cremă de iaurt şi mascarpone cu căpşune - Reteta Elenei Lasconi

Reporterul PRO TV Elena Lasconi este la fel de pricepută în bucătărie precum este într-ale televiziunii. A învățat să gătească de la vârsta de șase ani, specialitatea ei sunt prăjiturile și cunoaște peste 2.000 de astfel de rețete, „probate” de nenumărate ori.

Ingrediente: pentru crema de iaurt: ● 800 g iaurt grecesc ● 50 g portocală confiată ● 2 linguri apă de flori de portocal (după gust) ● 250-300 g mascarpone ● 800 g căpșune ● 8 fire mentă verde ● 2 linguri sirop agave

Pentru sosul de căpșune: ● 250 g căpșune ● 50 ml apă ● 100 g zahăr ● sare

Pentru aluat: ● o foaie de aluat de foitaj congelat (se poate înlocui cu pişcoturi sau limbi de pisică) ● un gălbenuș ● 1/2 lingură ulei

Mod de preparare: 1. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să încălzesc cuptorul la 200°C. Am decongelat aluatul (e important să  rămână rece atunci când se lucrează), l-am tăiat fâşii de 1 cm lăţime şi 10 cm lungime. Am tapetat o tavă cu hârtie de copt, am pus beţele de foitaj în tavă. Le-am uns cu gălbenuş amestecat cu puţin ulei şi le-am dat la cuptor până când beţele au prins culoare aurie.

2. Apoi, am amestecat cu un tel iaurtul cu crema mascarpone, am adăugat portocala confiată şi apa de flori de portocal.

3. Într-un bol am pus căpşunele spălate, curăţate de codiţe şi tăiate în patru. Am îndepărtat vârfurile firelor de mentă (sunt pentru decor), iar restul frunzelor le-am tocat mărunt şi le-am pus peste căpşune. Am adăugat siropul de agave şi am amestecat conţinutul cu două linguri.

4. Pentru sosul de căpşune am blendat fructele, am pus puţină sare  (intensifică gustul), le-am dat prin sită, am adăugat apa, zahărul şi am fiert compoziţia la foc iute până când a ajuns la consistenţa dorită. Sosul se încearcă la fel ca şi dulceaţa. Cel mai simplu: puneţi o lingură de sos pe o farfurie rece. Dacă treceţi cu dosul lingurii prin mijlocul sosului, acesta să nu se unească imediat. La final, fiecare este liber să încerce orice aranjament.