Credințele limitative ne împiedică să ne atingem obiectivele

Credințele limitative ne împiedică să ne atingem obiectivele. Femeie privește gânditoare un labirint

Credințele limitative apar în momentul vremea adaptării sociale, unde repetiția comportamentului preluat de la adulți devine constantă. Astfel, preluăm atitudini din mintea altora, în mintea noastră. Incorectitudinea minții nu este despre ce gândim, ci despre CUM gândim, cum determinăm gândurile noastre proprii, noi și creative. 

Potrivit psihologului Alexandru Pleșea, credințele limitative sunt rezultatul înțelegerii limitative. O astfel de viziune asupra lumii nu vede nuanțele. Persoana respectivă vede totul doar în extreme: pozitiv-negativ, alb-negru, rece-cald etc. Mintea lui vede lucrurile sunt doar bune sau rele și clasifică oamenii după aceste concepții.

Citește și: De ce avem nevoie să ne vindecăm 'copilul interior'

Credințele limitative nu oferă prea multe alternative

Mintea incorectă o putem numi mintea LOGICĂ, unde vedem cel mult din 2 perspective, iar acest lucru este util și productiv multor oameni. De cealaltă parte, mintea corectă o putem numi minte PsihoLOGICĂ, unde vedem din cel puțin 5 perspective, iar acest lucru este mai greu pentru că antrenamentul nu există. De exemplu, privind dintr-o minte logică: un hoț îmi fură geanta, am 2 situații rapide: 1. fug după el sau 2. anunț poliția. Privind dintr-o minte psihologică, adaug încă 3 situații rapide: 3. înțeleg că îi era foame și nu avea ce să mănânce, 4. mă uit la mine și fac o învățătură din asta și să țin geanta mai bine pe viitor, 5. mă gândesc că este un excelent instrument să ajut pe un alt om. Diferența dintre o minte Logică și una Psihologică stă în moment, în atenția și înțelegerea pe care o ai despre un eveniment, în acest moment', explică psihologul Alexandru Pleșea.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com