Crbl: ”Am pus mâna și pe croșetă, am făcut și goblenuri”

Crbl: ”Am pus mâna și pe croșetă, am făcut și goblenuri”

Juratul Next Star', Crbl, are povești surprinzătoare care, cu siguranță, vor stârni zâmbete. Descoperă-i micile secrete într-un interviu relaxat și spumos.

 

În fiecare săptămână ești în căutarea viitorului 'Next Star', alături de Pepe, Alina Eremia și Dorian Popa. Te consideri un jurat exigent sau indulgent?
De obicei se spune că sunt exigent. Pentru că vreau mai mult de la fiecare în parte, iar cei care ajung pe scenă, cântăreți, actori sau ce sunt ei îmi doresc să-și asume poziția pe care o au. Pentru că și publicul este exigent. Vrea mai mult, vrea fără falsuri și șmecherii.

Îți dai seama repede de cât de talentată este o persoană, în cazul de faţă, un copil?
Nu prea poți să-ți dai seama, pentru că un copil vine în fața ta cu ceea ce a pregătit împreună cu profesorul sau părintele său. De aceea nu-ți poți da seama care sunt, efectiv, laturile lui și ce i se potrivește, de fapt. Uneori mă prind, alteori se întâmplă să mai greșesc.

Fetița ta te urmărește la 'Next Star'? Ce îți spune cel mai des?
De cele mai multe ori, ne uităm împreună la emisiune. Dar îi este frică să vină la Next Star', pentru că îi e teamă să nu greșească, iar Alessia așa e ca fire. Și la școală, doar dacă e sigură pe ea ridică mâna să răspundă. Altfel nu, pentru că îi este frică de eșec. Ăsta nu cred că este un lucru foarte bun. Copilul trebuie îndemnat să aibă curaj, pentru că și din greșeli poate învăța.

Tu cum erai în copilăriei, cuminte?
Cuminte nu eram în nici un caz, dar eram educat și responsabil. Când era vorba de școală, mă țineam de învățat, când era de treabă acasă, îmi ajutam părinții dar, în rest, făceam toate boacănele copilăriei. De la a umbla la combina muzicală, știind că n-am voie, până la a urca pe bloc, la șapte ani, ca să arunc cu roșii în mașini. Și l-am mai luat și pe frate-miu cu mine, care avea patru ani. Că ne învățase un băiat de la scara cealaltă.

Dar cu talentul cum stăteai?
În privința talentelor, la trei ani, jucam Călușul, de exemplu. Nu știam eu ce e aia, dar intram în joc și făceam ce mi se spune. Era amuzant. Pălăria și bățul erau mai mari decât mine. În privința altor talente, mi-a plăcut întotdeauna să fac lucruri noi. Am pus mâna și pe croșetă, am făcut și goblenuri, pentru că am văzut-o pe mama făcând și am fost curios să încerc. La 12 ani, desfăceam toate televizoarele pe care le găseam pe la gunoi.

În perioada adolescenţei ce te-a marcat?
În 1994, m-am dus la mama și i-am spus că vreau să mă duc la dansuri, la Palatul Copiilor. Așa am pornit-o pe acest drum. Ce m-a marcat este faptul că, după prima zi la dansuri, toată gașca de colegi s-a dus în parc, iar pe mine nu m-a invitat niciunul. Am rămas singur în mijlocul străzii. Asta m-a ambiționat să devin mai bun decât ei și să le arăt asta. Începând de a doua zi, am fost primul care venea la Palatul Copiilor. Curățam sala, o spălam, o aeriseam. M-am apucat și de balet și am făcut minimum de studiu la bară, pentru că, pur și simplu, doream să învăț cât mai multe. În 1998, deja îi băteam cu bățul pe toți, pentru că profesoara mă pusese să fiu eu coregraful și trebuia să ne pregătim pentru diverse concursuri.

Ce îți dorești să ți se întâmple în plan artistic în perioada următoare?
Să continui să fac muzica ce-mi place. Nu vreau să mai fac compromisuri în muzică, așa cum am făcut atâția ani. Mă refer la faptul că, în România, cerințele de radio și ale show-biz-ului te îndepărtează de ceea ce vrei să faci cu adevărat. Iar acum, după atâția ani, vreau să țin cont mai mult de ceea ce vreau eu să fac și mai puțin de ceea ce se cere.

Ce rol are familia ta în menținerea echilibrului?
Cel mai important rol. Elena (n.n. soția) este cel mai exigent partener de viață și carieră, în ceea ce mă privește. Dacă acasă totul merge bine și se întâmplă lucruri frumoase, poți merge mai departe și cu creativitatea, și cu tot ceea ce îți dorești. Este foarte important să ai acasă o persoană care te înțelege, care te susține, Asta te ajută să mergi înainte.

Cum se descurcă bărbatul dur, pe care îl vedem, cu activitățile de acasă?
Dincolo de acest ambalaj pe care-l vedeți plin de tatuaje există un Eduard, născut în zodia Racului, de care oamenii uită și care este foarte atent la ceea ce se întâmplă acasă. Pentru că eu țin cu casa, cu ordinea și curățenia. Țin cont de timpul liber al Alessiei și încerc să stau mai mult cu familia în loc să merg la studiouri, așa cum am făcut atâția ani de zile. Pentru că m-am tot gândit: cât să mai pun familia pe locul doi? A venit vremea să se schimbe lucrurile.

Ce pasiuni are Crbl în timpul liber?
Off-road și airsoft sunt două dintre ele. Sunt jucător de airsoft și mă bucur că am reușit să facem și o federație de gen. Airsoft-ul este un soi de paintball care se joacă cu niște replici de arme, unu la unu cu cele reale, și cu niște bile foarte mici, de 0,2 grame. Acest joc dezvoltă foarte mult spiritul de fair-play pentru că, în momentul în care te-a lovit o bilă, trebuie să strigi Mort!'. Îl joc în fiecare duminică, de șase ani de zile.

Și care este cea mai frumoasă veste pe care ți-ai dori s-o auzi în viitorul apropiat?
Că Alessia va mai avea o soră.

ÎNTREBARE ÎNCUIETOARE

Ți se pare că unii părinții își doresc mai mult decât copiii lor să îi înscrie în concursuri, considerându-i foarte talentați?
Absolut. Sunt foarte mulți părinți care vor să trăiască prin copiii lor. Dacă mama a vrut să fie cântăreață și n-a reușit insistă ca al ei copil să facă asta, să-l vadă pe scenă. Ceea ce e greșit, din punctul meu de vedere. Sunt și eu tată și nu încurajez deloc asta. Lasă copilul să facă ce vrea el. Dacă el cere, încearcă, ajută-l, susține-l cu adevărat, dar nu mai mult decât atât.

Nu pot trăi fără…

Familie – 'Pentru că îmi sunt cei mai buni prieteni și îmi spun întotdeauna adevărul, indiferent că-mi place sau nu. Eu nu pot face absolut nimic dacă nu am familia lângă mine.'
Muzică – 'Deoarece este pasiunea mea de-o viață și pentru că asta îmi place cel mai mult să fac.'
Bani – 'Fără de care nu poți face nimic în lumea asta. Din păcate, totul se reduce bani, indiferent că este vorba de sănătate, educație, pasiuni sau supraviețuire.'

 

Credit foto: Antena 1