Cozonac din Bucovina

cozonac din Bucovina

Ăsta este cozonacul cu care am crescut si pentru mine, un cozonac din Bucovina nu are asemănare!

Ingrediente Cozonac din Bucovina:

Pentru aluat:

  • 530 g făină
  • 100 g zahăr pudră
  • un plic drojdie uscată
  • 3 ouă
  • 120 ml apă
  • 150 g unt
  • un praf sare

Pentru umplutură:

  • un kg mere
  • 150 g nuci
  • 100 g unt
  • 100 g zahăr pudră

Pentru copt:

  • 2 gălbenușuri

Pentru sirop:

  • 150 ml apă
  • 3 linguri miere

1. Cu o seară înainte de prepararea cozonacului, se amestecă făina cu zahărul și drojdia. Se adaugă apa, ouăle, unul câte unul,și se amestecă. Se pun sarea și untul tăiat cubulețe, amestecând bine. Se framântă aproximativ 30 de minute, până ce aluatul se desprinde de pereții vasului. Apoi, vasul se acoperă cu folie alimentară și se lasă la frigider peste noapte.
2. A doua zi, merele rase se călesc 10 minute în unt. Odată înmuiate, se trage vasul de pe foc și se pune zahărul. Se scoate aluatul de la frigider.
3. Se împarte aluatul în două pe masa presărată cu făină, se umplu cele două foi cu mere, se presară nuci mărunțite și se rulează. Se taie în două pe lung și se împletesc cele două jumătăți ale fiecărui cozonac, cu
umplutura în afară.
4. Se așază cozonacii în forme de copt tapetate cu hârtie, se acoperă cu un șervet și se lasă la crescut 90 de minute. Se ung apoi cu gălbenuș și se coc 30 de minute. Între timp se face siropul, pentru care mierea și apa se amestecă pe foc până ce mierea este dizolvată- nu trebuie să fiarbă. Cât sunt cozonacii calzi se ung cu sirop din belșug și se lasă în tavă să se răcească.

Sursa foto:Shutterstock