Cozonac cu nucă

Ingrediente: 
►un kg făină
►6 ouă
►200 g unt
►50 ml ulei de floarea-soarelui
►un praf sare
►250 g zahăr pudră
►250 ml lapte
►o esenţă vanilie
►coaja de la o lămâie
►60 g drojdie proaspătă
Pentru umplutură:
►500 g nucă
►2-3 linguri cacao
►esenţă rom
►zahăr vanilat
►4 linguri zahăr
►ou pentru uns

1. Se amestecă drojdia cu puţin lapte călduţ şi cu o lingură de făină. Se lasă la dospit 20-30 de minute.
2. Se cerne făina într-un bol şi se presară sare la mijloc. Se topeşte untul şi se amestecă cu uleiul. Se formează un gol la mijloc în bolul cu făina cernută şi se adaugă ouăle bătute spumă, zahărul, mirodeniile, maiaua şi restul de lapte. Se încorporează apoi uşor şi grăsimea. Se frământă bine, până se desprinde de pe degete şi se lasă la dospit acoperită cu un şervet.
4. Se pregăteşte umplutura. Nuca măcinată se amestecă cu zahărul, esenţele, puţin lapte şi cacaua cernută.
5. Aluatul crescut se împarte în două. Se întinde fiecare parte, se unge cu umplutura pregătită, se rulează şi se pune fie într-o formă rotundă, fie în clasicele forme de cozonac. Se ung cu ou, se mai lasă la dospit 20 de minute, apoi se coc.

Loading...