Cozonac cu gem de caise

Cozonac cu gem de caise

Cu toții avem rețete de cozonac moștenite de la mame și bunici dar, din când în când este bine să încercăm și câte o rețetă nouă. Vă surâde un cozonac cu gem de caise?

Ingrediente:

  • 340 g făină
  • 340 ml apă clocotită
  • un ou
  • 1/2 linguriță drojdie uscată
  • o linguriță sare
  • 150 g gem de caise
  • o lingură mălai
  • 1. Pentru maia, un sfert din apa clocotită se pune într-un vas, se adaugă drojdia și se lasă 10 minute. Se amestecă făina cu sarea, se adaugă maiaua, apoi restul apei clocotite și se frământă 10 minute. Se lasă să crească
    până ce îsi dubleaza volumul.
    2. Pe masa presărată cu puțină făină se pune aluatul crescut, se întinde cu degetele și se unge cu gem, lasând 1,5 cm în jurul aluatului. Se rulează.
    3. Se taie în două pe lung, iar cele două jumătăți rezultate se împletesc. Se transferă rapid cozonacul într-o tavă de copt tapetată cu hârtie și presărată cu mălai. Se acoperă și se lasă la crescut 20 de minute.
    4. Oul se bate cu o furculița și se unge cu el cozonacul. Se dă la cuptor pentru 10 minute, la foc mare, și apoi 30 de minute la foc mic. Se scoate cozonacul de la cuptor și se lasă să se răcească în tavă.

    Sursa foto: Shutterstock