Cozonac cu ciocolată şi alune

Ingrediente: 
Pentru aluat:
►500 g făină
►40 g drojdie
►6 ouă
►100 g miere
►200 g unt
►225 ml lapte 
►esenţă de vanilie
►o linguriţă sare
►coaja de la o portocală
Pentru umplutură:
►400 g ciocolată
►125 ml frişcă lichidă
►300 g alune prăjite fără sare
►2 linguriţe rom natural

1. Se taie ciocolata cubuleţe, care se pun la baie de aburi să se topească. Se amestecă bine cu frişca şi se dă deoparte. Alunele se macină.
2. Se topeşte untul şi se lasă la temperatura camerei. Se separă ouăle. Gălbenuşurile se freacă cu sare şi cu miere şi se dau deoparte.
3. Se amestecă drojdia cu laptele şi se lasă la dospit. Se cerne făina, se face un gol la mijloc şi se adaugă gălbenuşurile, maiaua dospită, untul, mirodeniile, laptele şi, la final, albuşurile bătute spumă. Se obţine un aluat pufos, care se lasă la dospit, acoperit.
4. Se amestecă o parte din alune cu o parte din cantitatea de ciocolată şi romul natural. Se obţine o cremă potrivit de moale. Se împarte aluatul, se întinde cu sucitorul, se pune crema şi se rulează. Se aşază în forme şi se coace la foc potrivit. După ce s-a copt, se glazurează cu restul de ciocolată topită şi se presară alune.

Loading...