Coprocultura, analiza scaunului care poate depista boli grave

Coprocultura, analiza scaunului care poate depista boli grave

Coprocultura este o analiză care poate dezvălui multe despre starea ta de sănătate. Analiza materiilor fecale poate ajuta la diagnosticul unei carențe vitaminice sau chiar al cancerului. Iată care sunt afecțiunile ce pot fi date de gol de coprocultură!

Coprocultura: ce boli poate scoate la iveală analiza scaunului

Simptome precum scaunele cu sânge, diareea, oboseala cronică și scăderea nejustificată în greutate l-ar putea determina pe medic să recomande coprocultura.

Află care este culoarea normală a scaunului și când e cazul să te îngrijorezi!

Mai departe, testele ADN și cele sanguine pot constitui analize suplimentare care pot veni în sprijinul diagnosticului pus pe baza coproculturii. Să vedem ce fel de afecțiuni poate depista coprocultura:

Paraziți intestinalidau simptome precum diaree, crampe abdominale, gaze intestinale.

Hemoroizi – dacă materiile fecale prezintă urme de sânge, nu te panica, nu e neapărat un semn de cancer. De fapt, cel mai probabil ai hemoroizi, care sunt vene inflamate la nivelul anusului și rectului. Sângerările anale sunt cele mai frecvente simptome ale hemoroizilor, dar numai un examen medical de specialitate poate stabili cu certitudine diagnosticul de hemoroizi.

Boala inflamatorie intestinală – dacă ai des dureri de burtă, crampe, ești obosită fără motiv și ai sângerari anale, e posibil să te confrunți cu o boală inflamatorie intestinală, precum boala Crohn sau colita ulcerativă. Coprocultura este necesară pentru a vedea dacă există semne de inflamație la nivelul intestinului, în special dacă nivelul de lactoferină sau calprotectină este crescut.

Carență de vitamine – scaunele cu miros respingător, grăsoase, poartă denumirea de steatoree, care constă în incapacitatea stomacului de a digera și de a absorbi eficient grăsimile din alimente, iar asta poate ascunde o afecțiune a pancreasului sau una de natură intestinală. Dacă organismul nu poate asimila vitaminele A, D și K, toate fiind vitamine solubile, medicul va solicita efectuarea unei coproculturi, care necesită în prealabil o pregătire specială (o dietă bogată în grăsimi pentru 72 de ore).

Ulcer – prezența sângelui în scaun poate semnala și un ulcer stomacal, care este adesea cauzat de o infecție bacteriană, precum cea cu Helicobacter pylori. Coprocultura ajută la confirmarea sau infirmarea prezenței acestei bacterii.

Cancer de colon standardul de aur în diagnosticarea cancerului de colon este colonoscopia, însă și coprocultura poate juca un rol în acest sens. În ultimii ani au apărut tot felul de teste care pot fi făcute acasă, non-invazive, deci nedureroase. Unul dintre acestea poartă denumirea de Cologuard Colon Cancer Test, este primul test de coprocultură pentru acasă aprobat de FDA (Food an Drug Administration) și are eficiență în depistarea cancerului de colon de peste 90%.

Pentru depistarea timpurie a cancerului de colon, American Cancer Society recomandă testele de screening începând cu vârsta de 50 de ani, atât în cazul bărbaților, cât și al femelilor. Dacă aveți în familie rude care au suferit de cancer de colon, testele ar trebui efectuate cu cel puțin 10 ani înainte de vârsta la care au fost diagnosticate.

Sursa foto: 123rf.com