Sucurile nu intră în ecuație. Pediatrii sunt de părere că micuții ar trebui să bea doar apă și lapte. Sucurile naturale (proaspăt stoarse) sunt bune, dar nu în cantitate fooarte mare pentru că acestea conțin multe zaharuri.

Necesarul de apă pentru un copil

În schimb, apa are 0 calorii și ajută la hidratarea mușchilor și a creierului. Cantitatea pe care trebuie să o bea depinde de vârsta și sexul copilului, dar și de câtă activitate fizică depune. Ca regulă generală, iată câtă apă ar trebui să bea un copil pe zi, în funcție de vârstă:

  • 1-3 ani: 2-4 căni;
  • 4-8 ani: 5 căni;
  • 9-13 ani: 7-8 căni;
  • peste 14 ani: 8-11 căni.

Ce faci dacă nu îi place apa

Dacă face sport sau doar este foarte activ, va avea nevoie de mai multe lichide. Înainte de a ieși la joacă, dă-i să bea unul-două pahare. În timpul pauzelor, ar trebui să mai bea șase-opt înghițituri. Dacă nu-i place să bea ”apă chioară” poți adăuga frunze de mentă, suc de lămâie, fructe de pădure, căpșune sau cireșe pasate ca să-i dea gust. Dacă nici așa nu merge, dă-i să mănânce fructe sau legume cu un conținut ridicat de apă (pepene, salată verde, castravete etc.) sau supe clare.

De cât lapte are nevoie

Laptele îl hidratează și îi asigură necesarul de calciu. Copiii sub doi ani ar trebui să bea lapte integral (sau, dacă sunt sugari – sân sau formula). Celor mai mari ar trebui să le dai o variantă degresată. Între unu și nouă ani ar trebui să bea două căni pe zi. Copiii mai mari ar trebui să bea trei căni de lapte.

Sursa foto: 123rf.com / Aliaksei Lasevich