Mit distrus! Copilul născut mai târziu e mai sănătos și mai educat

mamele tarzii au bebelusi sănătoși și educați

Un copil născut mai târziu ar fi mai avantajat din punct de vedere al sănătății și educației – arată un studiu realizat de cercetători germani. Preconcepția că mamele ”bătrâne”, trecute de 35 de ani, pun în pericol viața copilului sau nasc bebeluși bolnavi, a fost anulată în nenumărate ori, de specialiști nenonatologi și geneticieni din toate colțurile lumii.

Citește: Lăptișorul de matcă ajută la întărirea imunității copiilor

Se spune adesea că este mai bine să nu faci copii după 40 de ani, existând riscuri de avort, o probabilitate mai mare de anomalii cromozomiale etc. Studiul realizat de un Institut de cercetări demografice din Germania minimalizează aceste păreri. Cercetarea s-a făcut cu atenție deosebită și cu sprijinul guvernului suedez. Tehnologia avansată care ne permite să procreăm la vârste din ce în ce mai târzii, precum fertilizarea in vitro, conservarea ovulelor, congelarea embrionilor, donarea ovulelor sau mamele surogat, a permis femeilor să aștepte mai mult până la nașterea primului copil. Riscurile au început să se reducă o dată cu dezvoltarea tehnologiei, care asigură bunăstarea mamei și a copilului.

Sarcina târzie nu mai constituie o problemă

Studiul s-a desfășurat de-a lungul mai multor ani, cu monitorizarea a 1,5 milioane de suedezi și a demonstrat că a avea copii mai târziu le aduce acestora mai multe avantaje. O mamă mai în vârstă ar avea mai multă grijă de sănătatea copiilor și s-ar ocupa mai mult de dezvoltarea facultăților lor intelectuale. Aceste avantaje nu sunt direct legate de vârsta mamei, ci de faptul că starea socială și condițiile de sănătate evoluează cu anii.

„Riscurile unei nașteri la o vârstă mai înaintată sunt depășite de beneficiile înregistrate în acest caz. Părinții vorbesc doar despre inconvenientele unei sarcinii târzii, dar nu sunt conștienți de efectele pozitive ale acesteia”, arată directorul Institutului pentru cercetări demografice „Max Planck”.

Prin urmare, nu trebuie neglijate riscurile legate de o sarcină târzie, însă studiul cercetătorilor germani arată că acest lucru are efecte benefice asupra copilului. Iată câteva dintre beneficiile sarcinii târzii asupra copilului:

  • micuții care cresc în familii cu părinți trecuți de prima tinerețe au rezultate mai bune la școală,iar cei mai mulți ajung să studieze la facultate.
  • copiii dezvoltă abilități de comunicare dezvoltate
  • copiii primesc mai multă atenție și timp din partea părinților

Citește și:

Loading...