Copilul tău nu are încredere în el însuși? Cum îl ajuți

Fata care stă tristă, pe când colegele ei vorbesc vesele în spate

Copilul tău nu are încredere în el însuși. Nu are încredere că va putea învăța să citească. Nu vrea la fotbal pentru că știe că nu se pricepe. Nu vorbește cu alți copii și nu-și face prieteni pentru că-i este teamă să nu fie respins. Dacă și micuțul tău are această problemă, citește sfatul psihologului despre cum îl poți ajuta.

Copilul tău nu are încredere în el însuși? Ca părinte, este important să-i dai încredere în sine însuși. Aceasta se construiește nu prin apreciere verbală, ci prin experiență. Lasă-l să facă de unul singur lucruri. Cu timpul se va perfecționa și va fi mai bun. Văzând că poate, va ști că este capabil. 'Stima de sine se construiește pe teren prin proiecte îndeplinite, experiență și nu prin laude fără fundament', spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și: Este bine sau nu să-ți lauzi copilul?

Copilul tău nu are încredere în el însuși. Cum îi dai curajul de a experimenta

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395'Dacă nu are încredere în el însuși, înseamnă că lipsesc componentele de formare a stimei de sine: iubirea, căldura, siguranța, curajul și abilitățile de a rezolva situații. Părinții îl pot ajuta acționând pe termen lung și scurt. Îl pot înscrie la anumite cursuri sau sporturi pentru a-și însuși anumite abilități. Este bine să-i dea sarcini adecvate cu vârsta pe care el să le ducă la îndeplinire și să vadă că este capabil. Micuțul trebuie să se simtă iubit, acceptat așa cum este, înțeles, primit ca partener egal în familie. Numai așa își poate îmbunătăți curajul de a experimenta fără să se teamă de erori, consecințe, replesalii și reproșuri. Este util să apreciem eforturile și nu doar finalitatea. Dacă, printr-un concurs de împrejurări, iese ceva rău, este important și ceea ce a făcut el pe parcurs. Evită comparația cu alți copii. În locul sfaturilor care ne situează pe o poziție de superioritate, cere-i părerea și stabiliți împreună ce hotărâri veți lua în diferite probleme,' spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com