Copilul este mereu trist. Altă dată alerga de colo-colo și era veselia întruchipată. Oare ce s-o fi întâmplat cu el. Află de la psiholog care ar putea fi motivele schimbării lui și ce este de făcut.

Copilul este mereu trist. Cum îl înveselești

Poți să-l încurajezi să se reîntoarcă la lucrurile care îi plăceau înainte. Ajută-l să se bucure de micile plăceri ale vieții: de o plimbare în parc, de o jucărie, de o gustare delicioasă. Acestea nu-l vor face să-și uite complet sau să-și nege tristețea, dar îi vor reaminti că viața poate fi frumoasă. ”Copiii trebuie încurajați să vorbească. Ei nu vor reacționa la îndemnuri de genul ”hai, spune ce ai pe suflet”, ci trebuie creat un context potrivit. Fie desenați împreună, fie vă jucați pe roluri pentru a afla ce-l macină. Dacă e vorba de un copil mai mare, poți să-i faci tu o confidență sau îi ceri sfatul într-o anumită privință. El se va simți important și respectat și ar putea să se deschidă”, spune psihoterapeutul. Contează și dacă te adresezi unui băiat sau unei fete. Citește aici despre cum comunici cu fetele și cum le vorbești băieților.

Copilul este mereu trist fără motiv

Dacă pare să nu aibă nici un motiv, ar trebui să vezi care este stilul lui de viață. Oare îl obligi să facă prea multe teme și nu are nici un timp de relaxare? Poate împingându-l de la spate mereu va avea succes la școală, dar nu va vedea nicio bucurie în tot ce face. Totodată, nu-i alege tu domeniul de studiu, ci lasă-l pe el. Mai există și cazul în care s-a obișnuit să facă lucruri care par că îi fac plăcere, dar care nu-i oferă satisfacții reale. Poate stă foarte mult pe internet, dar și-ar dori, de fapt, prieteni reali. Facilitează-i viața socială înscriindu-l la activități interesante și relaxante unde poate cunoaște copii de vârsta lui. În plus, sedentarismul și alimentația nesănătoasă pot da simptome de depresie.

Citește și: Mitul familiei perfecte îți distruge fericirea

Copilul este mereu trist. Indicii că are o problemă

Ține cont și că nu toți copiii își trăiesc tristețea la fel. Unii somatizează, adică trăiesc durerea în mod fizic. Tremură, vomită, au dureri de cap sau de stomac inexplicabile ori chiar se îmbolnăvesc. Alți copii se poartă capricios. Fie refuză lucruri sau jocuri pe care altă dată le îndrăgea, fie nu vrea să comunice cu persoane dragi. De asemenea, se poate manifesta prin incapacitatea de a fi atent, de a se concentra, bucura etc. Dacă starea copilului durează de mult, mergi cu el la psiholog și caută să-l ajuți. Dacă nu este unul accesibil în zona în care locuiți sau nu vă permiteți, vorbește cu consilierul școlar sau sună la Telefonul Copilului (116.111),” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și:

 Sursa foto: 123rf.com