Conflictele la locul de joacă. Cât de mult intervii atunci când se ceartă cu alți copii

Conflictele la locul de joacă. Cât de mult intervii atunci când se ceartă cu alți copii

Există părinți 'elicopter', care stau mereu deasupra micuților și au grijă ca nimic să nu le lipsească. Atunci când aceștia se joacă cu alți copii intervin mereu și le spun ce să facă. Alții îi lasă să se singuri și intervin doar dacă se lovesc. Oare ce e mai bine să facem atunci când apar conflictele la locul de joacă?

Conflictele la locul de joacă sunt ceva obișnuit. Orice mamă se întreabă oare cum e mai bine. Să fii tot timpul lângă copilul tău și să-l ajuți la fiecare pas sau să-l lași să se descurce singur, chiar și cu riscul de a ieși puțin 'șifonat'? Răspunsul depinde și de vârsta micuțului. Dacă abia a învățat să meargă, normal că vei sta mai mult în apropierea lui și, cu timpul, îl vei învăța să fie mai independent. Pe de altă parte, preșcolarul are mai multă nevoie de libertate de a explora, bineînțeles, cu anumite limite. În ceea ce privește conflictele copiilor, 'este bine să nu intervii, decât în măsura în care sunt aduse prejudicii vreunuia dintre cei implicați', este de părere psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și: 'Vreau ca băiatul meu să fie mai îndrăzneț și mai bătăios!'

Învață-l ce să facă atunci când apar conflictele la locul de joacă

Oamenii au conflicte. Este ceva obișnuit. Fiecare are o opinie diferită. Și așa apare cearta. Ei bine, și copiii au aceste probleme. Totuși, la o vârstă mică, încă nu au învățat cum să le rezolve. De aceea, este bine ca părintele să-i arate ce să facă. Poți inteveni, când e cazul, la locul de joacă, dar cel mai bine este să-i explici acasă ce să facă în cazul unei neînțelegeri. Există un mod de a face față unui conflict în mod amiabil. Mai ales după însușirea limbajului, exersați de multe ori cum ar trebui să ceară o jucărie, cum să o ofere sau cum să accepte un refuz. Explică-i și ce are de făcut când are de-a face cu un copil agresiv. Este cazul să-l oprească și să se retragă. E bine să-i spună 'nu' și să-i explice ce nu e în regulă, dar și să se depărteze de el sau să apeleze la un adult dacă situația se înrăutățește.

Fă un pas înapoi în ce privește conflictele la locul de joacă

Specialiștii sunt de părere că nu e cazul să intervii în orice conflict al copiilor. De multe ori, este mai util să faci un pas înapoi și să observi ce se întâmplă. Cei mai mulți copii se își rezolvă singuri problemele dacă părinții le acordă suficient spațiu pentru asta. Dacă-ți asumi mereu rolul de judecător sau de mediator, micuții vor căuta tot timpul un adult care să le împartă lucrurile și care să pedepsească vinovatul, dar scopul educativ este să-i înveți să se descurce, cu timpul singuri. Scopul ar fi să aplice ceea ce i-ai spus acasă și să descopere noi căi de rezolvare. Cel mai rău lucru este ca micuții să fie opriți de adulți dintr-o ceartă, dar fără să fie lăsați să rezolve cumva situația, ci doar despărțiți. Acest lucru poate da naștere a noi frustrări, izbucniri și certuri.

Cum îl ajuți să rezolve conflictele la locul de joacă

Recunoaște că un conflict la locul de joacă este, de fapt, un lucru bun pentru copii. Îi învață să-și rezolve disputele și să-și însușească noțiuni ca dreptate, cooperare, empatie și comunicare. Chiar dacă vezi că se ceartă, rămâi calmă. Atunci când emoțiile îl copleșesc pe micuț, este bine să vadă că are un punct stabil la care să se întoarcă. Dacă observă că tu îți menții calmul în ciuda țipetelor, ar putea, încet, să te imite și să se liniștească și el. Nu te preocupa să judeci cine a început. Nu acesta este scopul. Încearcă să fii neutră și să le arăți că nu este cazul să se concentreze pe a găsi un vinovat. Pune-i să spună fiecare cum s-a simțit. Ajută-i să empatizeze și să conștientizeze fiecare dintre ei ce a greșit. Uneori, va fi cazul să-i desparți, dacă se ajunge la violență. Când s-au liniștit, ajută-i să stea unul lângă celălalt și să vorbească despre cum se simt. După aceea, ar fi bine să ajungă la o înțelegere și la un compromis.

 Citește și: Siguranța copilului la locul de joacă. Ce măsuri trebuie să iei

Conflictele la locul de joacă. Când să intervii

'Dacă este vorba de copilul tău, îi atragi atenția delicat că a greșit. Încearcă, pe cât posibil, să nu-l umilești certându-l sau chiar lovindu-l de față cu ceilalți. Dacă faptele sunt deja recurente, îi poți spune de acasă că, dacă repetă greșelile anterioare, plecați din parc. Dacă este vorba de alt copil, poți interveni întâi prin a-l întreba de cine este însoțit. Discută cu persoana care-l supraveghează. Dacă este vorba de situații de pericol de accidentare sau de lovire, poți interveni fără să stai pe gânduri, indiferent dacă este vorba de copilul tău sau nu. În general, sunt de părere că micuțul trebuie să relaționeze cu ceilalți fără să aștepte ajutorul părintelui sau al altui adult. El poate fi învățat să ceară ajutorul lor. Poate fi învățat să spună atunci când este în dificultate dar că, în principiu, trebuie să încerce să se descurce singur. Sunt situații în care părintele nu este de față, caz în care copilul se poate simți fără de apărare și neajutorat. Totuși, dacă este educat să găsească soluții va gestiona mai bine situația,' spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com