Nu doar noi ne comparăm cu alții. Și bărbații o fac în aceeași măsură, dar noi știm să ne exprimăm mai mai bine emoțiile și vorbim, de obicei, mai mult”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu care explică modul în care funcționează acest fenomen. Din punct de vedere social te compari cu alții pentru a te valida pe tine însăți. Te întrebi poate: ”Eu sunt la fel ca ei? Sunt mai bună? Realizez mai multe lucruri? Chiar și prietenele concurează între ele la capitolele frumusețe fizică, greutate, situație financiară, succesul copiilor etc. Ne simțim bine dacă ni se pare că suntem mai sus decât celelalt. Ne simțim mizerabil dacă lucrurile stau invers.

Te compari cu alții? Înlocuiește sentimentele negative cu admirație

Soluția ar fi, după sfatul psihologului, să fii recunoscătoare pentru lucrurile pe care le ai deja în viața ta. Aceasta îți va da o stare de bine și atunci nu te vei mai uita cu invidie la altcineva. În plus, ai putea vedea ce admiri la acea persoană sau cu ce te-ar putea inspira. Poate are un stil interesant de a se îmbrăca și ai putea să o imiți. Dacă are copii foarte politicoși, o poți întreba cum îi educă.

Dacă persoana cu care te compari are un job bine plătit, ți-ar putea da idei cum poți găsi și tu ceva mai bun pentru tine. Totodată, nimeni nu e perfect. Chiar dacă cineva pare că are o viață de vis, tot are ceva probleme. Femeia pe care ești geloasă pentru silueta ei poate suferă că nu poate avea copii. Gospodina perfectă nu are timp să se mai și aranjeze etc. Nu înseamnă să le găsești defecte pentru a le bârfi, ci pentru a empatiza cu problemele lor. Astfel, invidia se poate transforma în admirație, iar admirație în simpatie.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com