Colesterolul la control !

Colesterolul la control !

Într-o atmosferă relaxată, în cadrul intim creat de Luna Cafe&Bistro special pentru noi, ne-am întâlnit la o discuție „ca fetele', de data aceasta despre sănătate, că-i mai bună decât toate. Și am „bârfit' colesterolul, inamicul din umbră pentru mai mult de jumătate din populația adultă a României, în prezența specialiștilor.

Deşi necesar pentru o sănătate de invidiat, colesterolul nu se bucură de o reputaţie bună, fiind responsabil pentru apariția principalelor boli cardiovasculare. Este și motivul pentru care, pe 10 mai, revista noastră v-a invitat la o discuție cu tema „Colesterolul la control', în prezența specialiștilor. Iar acelea dintre voi care ne-au onorat cu prezența au aflat lucruri noi.

CRS_1117

Discuțiile despre colesterol au stârnit interesul celor care au răspuns invitației noastre la seminarul „Colesterolul la control'

Colesterolul face bine?

Este cunoscut sub numele de „inamic tăcut', căci nivelul lui crescut nu dă semne ani de zile, așa că lumea îl ignoră. Și e depistat în urma unor analize de rutină când, de multe ori, a apucat deja să facă ravagii în organism. Iar îngoșarea vaselor de sânge, diabetul sau hipertensiunea sunt doar câteva dintre consecințele nefaste, ce dau complicații precum infarctul sau accidentul vascular cerebral. E drept că și moștenirea genetică are rolul ei, că există o sumedenie de variante de tratament, însă prevenția rămâne importantă.

Când e rău?

Pentru ca rezultatul testelor să fie cu adevărat concludent, se iau în calcul mai mulți factori: sex, vârstă, tensiune, fumat, activitate fizică, boli cronice. Raportul dintre colesterolul bun și cel rău este important, la fel ca și trigliceridele. Valoarea totală trebuie să fie sub 200 mg/dl, LDL mai mic de 100 mg/dl, HDL peste 45 mg/dl, iar trigliceridele nu vor depăși 200 mg%. Totuși, exită studii care au scos la iveală faptul că, vara, în mod inexplicabil, nivelul colesterolului e mai scăzut, iar toamna și iarna, ridicat, acest lucru fiind mai evident la femei. Un nivel al colesterolului total mai mare de 300 mg/dl la adulți și mai mare de 250 mg/dl la copii, unde valorile LDL sunt alarmante, depășind 160 mg/dl la copii și 190 mg/dl la adulți, poate indica o boală moștenită genetic, cum e hipercolesterolemia familială, care predispune la apariția evenimentelor cardiovasculare premature, precum atacul de cord sau infarctul miocardic.

Avem nevoie de colesterol!

CRS_1072

Dr. Roxana Călin, gastroenterolog

Ei bine, da. Cel puțin așa ne-au explicat specialiștii invitați, dr. Roxana Călin, gastroenterolog, și dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, expert în medicina personalizată. Colesterolul este un element vital. El menține integritatea celulelor, reglează vâscozitatea sângelui, sintetizează acizii biliari, ajută la metabolismul vitaminelor solubile în grăsimi, precum A, D, K și E, intervine în sistemul imunitar și asupra producerii de hormoni ai glandelor suprarenale și sexuale. Sunt două tipuri de colesterol: HDL sau lipoproteine cu densitate mare și LDL, așa-numitul colesterol „rău', cel care, odată ajuns la un nivel crescut, duce la accidente vasculare cerebrale, cardiace, oculare. Prin urmare, nu colesterolul în sine e vinovat, ci nivelurile lui crescute.

Cum ne tratăm colesterolul

CRS_1099_1

Dr. Marius Geantă, expert medicină personalizată, Centrul pentru Inovație în Medicină

În niciun caz „după ureche'! Specialiștii spun că principalii factori de risc cardiovascular sunt colesterolul, sedentarismul, fumatul, obezitatea, hipertensiunea și diabetul. Iar acestea pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos, cu o dietă echilibrată, minimum 30 minute de mișcare pe zi, renunțare la vicii. Terapia cu medicamente este recomandată în cazul în care dieta, exercițiile fizice, precum și eforturile de slăbire nu au redus nivelul de colesterol de-a lungul timpului. Tratamentul de bază este cel cu statine și ezetimibe. De curând, a fost aprobata la nivel european și a intrat pe piața din România o nouă clasă de medicamente biologice cu rezultate foarte bune în scăderea LDL-colesterolului.

Sursa foto: 123rf.com, Cristi Duminecioiu