Colac moldovenesc

Ingrediente:
►un kg făină
►4 ouă
►200 g unt
►50 ml ulei de floarea-soarelui
►o linguriță sare
►8 linguri zahăr
►50 g drojdie uscată
►450 ml lapte
►2 plicuri zahăr vanilat
►coaja de la o lămâie verde
►o esență de rom
Pentru umplutura de nucă:
►350 g nucă măcinată
►200 g zahăr
►coajă de lămâie și de portocală
►un plic zahăr vanilat
►150 ml lapte dulce
Pentru umplutura de mac:
►300 g mac
►200 g zahăr
►150 ml lapte 
►un plic zahăr vanilat
Pentru umplutura de brânză dulce:
►500 g brânză dulce
►200 g stafide
►2 ouă
►200 g zahăr
►coajă de lămâie
►gălbenuș pentru uns
►unt pentru tapetat tăvile
Mod de preparare:
1. Se înmoaie drojdia în 100 ml lapte călduț și se amestecă cu 1-2 linguri de zahăr. Se lasă la dospit 10-15 minute.
2. Separat, se cerne făina într-un bol și se lasă să stea la căldură. Untul și uleiul se încălzesc la foc mic.
3. Se pregătesc într-un bol mirodeniile iar ouăle se bat cu sarea. Drojdia dospită se toarnă peste făină, se adaugă ouăle bătute, zahărul, mirodeniile și laptele. Se amestecă toate ingredientele și se obține un aluat.
4. Se toarnă grăsimea călduță puțin câte puțin și, practic, din acest moment, începe frământarea timp de o oră. După ce s-a încorporat grăsimea, aluatul capătă un aspect pufos și se lasă la crescut o oră.
5. Între timp, se prepară umpluturile. Se pun în boluri diferite și se amestecă ingredientele de la fiecare în parte. Se obțin trei creme aromate. După ce a crescut aluatul, se scoate, se împarte în 6 bucăți, se întinde fiecare bucată și se umple cu crema diferită. Se împletesc câte trei pentru fiecare colac. Se aranjează în formele unse și se mai lasă 30-40 de minute să crească. Se ung cu gălbenuș și se coc la foc potrivit.

Loading...