Codul secret al evantaiului și arta flirtului

Codul secret al evantaiului și arta flirtului

Demodat și totuși folosit și în zilele noastre, evantaiul continuă să fie o mică bijuterie pentru o femeie cochetă, mai ales în zilele foarte călduroase. Îl iei cu tine la plajă, la teatru sau în parc și îl poți folosi ca pe o armă a seducției. Bărbații nu mai cunosc codul secret al evantaiului, dar anumite gesturi pe care le faci cu el pot fi ademenitoare.

 

Codul secret al evantaiului era, în secolele trecute, obligatoriu în saloanele aristocrate. Cine nu cunoștea toate mesajele pe care le transmitea un evantai, nu cunoștea nici arta flirtului.

O femeie putea transmite o mulțime de gânduri și sentimente către bărbatul pe care îl dorea, folosind doar evantaiul. De multe ori, nici nu îl privea în ochi, pentru că era împotriva regulilor societății, dar îi spunea pe ascuns 'te iubesc', ținând evantaiul lângă inimă.

Codul secret al evantaiului

– Evantaiul deschis larg: așteaptă-mă!
– Evantaiul deschis în mâna stângă: vino și vorbește cu mine!
– Un evantai pe obrazul drept: da.
– Un evantai pe obrazul stâng: nu.
– Evantaiul închis, lângă ochiul drept: când te pot vedea?
– Evantaiul închis ținut lângă inimă: te iubesc!

vechi evantai japonez, pictat pe mătase naturală

vechi evantai japonez, pictat pe mătase naturală

– Evantaiul deschis ridicat la nivelul ochilor: îmi pare rău!
– Evantaiul pe jumătate închis, ținut pe buze: mă poți săruta.
– Răsucind evantaiul în mâna dreaptă: iubesc pe altcineva.
– Răsucind evantaiul în mâna stângă: suntem spionați.
– Un evantai lăsat să cadă în fața bărbatului: vreau să fim prieteni!
– Îți faci aer încet: sunt măritată.
– Îți faci aer repede: sunt logodită.
– Când închizi încet evantaiul larg deschis: mă mărit cu tine.

Evantaiul, mai vechi decât verigheta

Chiar dacă azi nimeni nu mai folosește codul secret al evantaiului pentru a flirta, micile gesturi delicate pe care le faci cu el vor atrage atenția bărbaților interesați.

Cele mai vechi evantaie au fost descoperite în China și în Egiptul antic, în mormintele nobililor și ale faraonilor. Erau folosite pentru a face răcoare stăpânilor, dar aveau rolul de a întări autoritatea și de a sublinia luxul în care trăia înalta clasă.

evantai spaniol specific dansului flamenco

evantai spaniol specific dansului flamenco

Cu timpul, evantaiele au devenit adevărate bijuterii, fiind realizate din mătase pictată manual, împodobite cu fir de aur și de argint, cu pene și pietre prețioase. Cu cât era mai bogat și mai strălucitor evantaiul, cu atât stăpâna lui era considerată mai seducătoare, mai râvnită și mai bogată. El a intrat în arsenalul feminin al cochetelor înaintea inelului de cununie, fiind adesea asociat cu statutul lor social.

În Spania au devenit asociate cu celebrul dans flamenco, în Japonia, au intrat în artele marțiale, iar în China au devenit capodopere ale picturii pe mătase. În Europa, evantaiele erau bijuterii de preț, iar cele realizate în filigran de aur cu pietre prețioase constituiau o adevărate avere.

sursa foto: 123rf.com