Codul bunelor maniere la masă. Cum aranjezi tacâmurile și ce semnifică fiecare poziționare a lor

Codul bunelor maniere la masă. Cum aranjezi tacâmurile și ce semnifică fiecare poziționare a lor

Codul bunelor maniere la masă poate transmite un anume mesaj chelnerului – dacă faci pauză, dacă ai terminat de mâncat sau dacă nu ți-a plăcut. Cum aranjezi tacâmurile după ce ai mâncat este un limbaj universal din care chelnerii știu exact ce anume vrei să transmiți. Află mai multe detalii din codul bunelor maniere la masă.

Codul bunelor maniere la masă

Există o serie de reguli și instrucțiuni care se aplică atunci când servești masa.

Aceste reguli sunt și subtile și transmit informații utile chelnerilor.

La o masă oficială, elegantă, la care se servesc mai multe feluri de mâncare poți avea și 8 ustensile pe masă.

Modul în care așezi tacâmurile după ce ai mâncat îi transmite subtil chelnerului ce trebuie să facă în continuare.

În ce ordine folosești tacâmurile

Codul bunelor maniere la masă spune că furculițele se vor așeza în stânga farfuriei, în ordinea utilizării – de la stânga la dreapta.

În partea dreaptă a farfuriei se vor plasa cuțitele și lingurile.

Lângă farfurie se pune cuțitul pentru carne, apoi cel de pește, pentru salată, lingura.

Castronul din care servești se va pune peste o farfurie de serviciu.

Deasupra farfuriei, vor fi așezate paralele cu aceasta furculița pentru desert și lingurița pentru desert.

Ustensilele pentru desert se vor pune paralele, furca să fie la coada linguriței și invers.

Codul bunelor maniere. 25 de reguli pe care toată lumea trebuie să le știe

La masă, cuțitele se pun întotdeauna cu partea tăioasă spre farfurie. Furculițele cu vârful în sus.

Trebuie să știi că tacâmurile de pește sunt ușor diferite. Furculița are 3 dinți, iar cuțitul are vârful oblic și retezat.

În partea dreaptă se vor afla paharele. Cel mai apropiat va fi cel de apă, următorul pentru vinul alb, apoi cel pentru vinul roșu.

Codul bunelor maniere la masă. Reguli de bază

Se folosesc tacâmurile la orice fel servit, nu cu mâna. Acestea nu vor fi lăsate pe masă, odată folosite.

Dacă nu ai farfurie de prezentare, lasă ustensilele direct în bolul cu supă sau în farfuria din care servești.

Dacă ți-a căzut vreo ustensilă pe jos nu o mai folosești, ceri o alta curată.

Codul bunelor maniere la masă. Semnificația așezării tacâmurilor

În timpul mesei, dacă faci o pauză lasă tacâmurile pe farfurie. Se pun în formă de litera V, furculița fiind pusă să stea peste cuțit, cu vârful în sus.

Cuțitul de unt se pune pe farfurie cu vârful spre tine, dacă faci o pauză.

Lingura de supă se va lăsa în bol, între înghițituri.

Dacă ai terminat de mâncat și aștepți al doilea fel, lasă cuțitul și furculița, paralele, în partea din dreapta a farfuriei.

Semnul că ai terminat de mâncat este și atunci când lași cuțitul și furculița, așezate paralel pe farfurie, cu vârfurile spre ora 10.00 a ceasului.

Mâinile și coatele nu se țin pe masă, ci pe lângă corp, iar după ce ai terminat de mâncat se țin pe genunchi.

Codul bunelor maniere la masă presupune ca servirea desertului să fie făcută cu lingurița sau furculița sau cu amândouă.

Odată ce ai terminat, ustensilele se plasează pe farfurie.

Vrei să respecți codul bunelor maniere? Atenție la geantă!

Lasă tacâmurile nefolosite la locul lor, pe masă.

Un alt semn pentru așteptarea felului următor de mâncare este așezarea tacâmurilor, în centrul farfuriei, în formă de cruce.

Dacă v-a plăcut un fel de mâncare, așezați tacâmurile paralele în centrul farfuriei, cu vârfurile orientate spre mâna dreaptă.

Dacă nu v-a plăcut un fel de mâncare, se încrucișează ustensilele pe farfurie punând lama cuțitului printre dinții furculiței.

Aceste reguli pot fi învățate în timp, nimeni nu se va supăra că nu le cunoașteți.

Prea puține restaurante mai țin la aceste etichete.

Dacă este să greșiți atunci când vă aflați la o masă importantă, cel mai bine este să nu atrageți atenția asupra voastră. Faceți corecția în liniște.