Însă indiferent de problema medicală suferită, ciorapii medicinali sunt astfel realizați încât să exercite o presiune mare pe picior (în zona gleznei), calmând astfel durerile cauzate de afecțiuni venoase, senzația de picioarele grele și prevenind în același timp apariția varicelor. În funcție de gravitatea patologiei pacientului, se recomandă un anumit tip de ciorapi compresivi, ce diferă de la o categorie la alta prin gradul de compresie exercitată pe picior:

  1. Ciorapi medicinali – compresie ușoară (7-15 mmHg)
  2. Ciorapi medicinali – compresie moderată (15-20 mmHg)
  3. Ciorapi medicinali – compresie majoră (20-30 mmHg)
  4. Ciorapi medicinali –  compresie foarte puternica (peste 40 mmHg)
  1. Ciorapi medicinali – compresie ușoară (7-15 mmHg)

Acest tip de ciorapi compresivi sunt recomandați în cazul afecțiunilor venoase minore, nefiind necesară recomandarea medicului specialist pentru purtarea lor. În cazul drumurilor lungi sau a unui program prelungit la birou, ciorapii medicinali cu o compresie minoră își fac foarte bine treaba, stimulând mușchii piciorului și aplicând suficientă presiune pe gambă, astfel încât cei care îi poartă să nu acuze dureri sau umflături la nivelul labei piciorului. Pot fi utilizați și în cazul varicelor minore (ce pot apărea chiar și în timpul sarcinii), sau după terapia prin sclerozare.

2. Ciorapi medicinali – compresie moderată (15-20 mmHg)

La fel ca în cazul ciorapilor compresivi de 15-20 mmHg, ciorapii medicinali cu o compresie moderată pot fi purtați și fără o recomandare a medicului flebolog. Sunt ciorapi medicinali ce asigură un masaj odihnitor la nivelul picioarelor, iar în cazul în care sunt purtați zilnic, înlătură senzația de picioare grele, precum și apariția timpurie a afecțiunilor venoase. Acești ciorapi compresivi îmbunătățesc foarte mult circulația venoasă și sunt recomandați în cazul în care pacientul suferă de: ulcer venos, edeme moderate, probleme moderate cu varicele, pe perioada sarcinii.

3. Ciorapi medicinali – compresie puternică (20-30 mmHg)

Cea de-a treia categorie de ciorapi compresivi este destinată pacienților care se confruntă cu afecțiuni venoase severe, fiind recomandați de medicul flebolog în urma stabilirii unui diagnostic precis. Sunt destinați persoanelor care se confruntă cu edeme severe, afecțiuni venoase acute, probleme postchirurgicale, tromboză acută venală, hipertensiune ortostatică, dermatoscleroză etc Compresia maximă se concentrează pe gleznă, scăzând progresiv pe măsură ce ciorapul urcă spre coapsă. Astfel se realizează condițiile hemodinamice favorabile pentru ameliorarea refluxului sanguin.

4. Ciorapi medicinali – compresie foarte puternica (peste 40 mmHg)

În cele din urmă, discutăm și despre cea de-a patra categorie de ciorapi medicinali, cei cu o compresie extrem de puternică pe picior, ciorapi ce pot fi achiziționați doar pe bază de prescripție medicală. Este vorba despre o gamă specială de produse destinate unor afecțiuni foarte grave, ce pot îmbunătăți calitatea vieții pacientului, însă înainte de obținerea acestora, consultul medical de specialitate este obligatoriu.

Dacă vrei să îți cumperi ciorapi medicinali pentru tratarea afecțiunilor venoase de care suferi, ne bucurăm că am putut să îți oferim o idee mult mai amplă despre categoriile acestor produse medicale, în funcție de gradul de compresie avut. Așa cum ai văzut în rândurile de mai sus, ciorapii compresivi se împart în 3 mari categorii și sunt recomandați în tratamentul și prevenirea unor patologii venoase, stabilite în urma unui consult medical specializat.

Pe net găsești o mulțime de modele, în funcție de gravitatea afecțiunii de care suferi, în diferite culori și cu diferite grade de compresie. Simplu de purtat și extrem de comozi, aceștia sunt realizați din material rezistent, menit să aplice presiune asupra piciorului, de la gambă și până la coapsă.

(P) Material realizat împreună cu Catenapascupas