In raportul intitulat “Poate ciocolata sa te ajute sa slabesti?” cercetatorii BUPA au descoperit ca persoanele care mananca ciocolata regulat, cel putin de doua ori pe saptamana, au un indice de masa corporala mai scazut fata de cei care consuma ciocolata doar ocazional. Shweta Bahsin, nutritionist la BUPA Cromwell Hospital, declara: “Descoperirile din acest studiu sunt în contrast puternic cu asteptarile generale. Cu totii stim ca ciocolata este bogata in calorii care pot duce la cresterea in greutate. Totusi, cercetatorii au descoperit o legatura intre indicele scazut al masei corporale si consumul regulat de cicolata, fara informatii insa despre cantitatile ideale. Cercetatorii sustin ca aceste constatari se adauga la numarul tot mai mare de dovezi care sugerează că nu conteaza cat de mult mananci, ci conteaza ceea ce mananci. Ei cred că ciocolata conţine substanţe chimice care au un efect pozitiv asupra metabolismului nostru.”

Ciocolata e sănătoasă?

In cadrul studiului cercetatorii au analizat peste 1000 de barbati si femei, cu varste cuprinse intre 20 si 85 de ani, care nu aveau in istoria medicala probleme cardiovasculare, diabet sau colesterol ridicat. Acestia au fost intrebati de cate ori pe saptamana consuma ciocolata si le-a fost masurata greutatea. Toate datele indicau o masa corporala mai scazuta pentru cei care mancau cicolata. Acestia aveau un aport de calorii mai mare, au mancat multe grasimi saturate şi nu au exercitat mai mult efort decât colegii lor care nu mancau ciocolata. Si totusi, indiferent cat au interpretat cercetatorii datele si le-au combinat in functie de varsta, sex, activitate psihica sau alte criterii, consumul de ciocolata conducea mereu catre un indice al masei corporale mai scazut. Persoanele care au mancat ciocolata erau mai slabe decat cele care nu au consumat acest aliment. Zahal Levy, Presedintele MediHelp International spune: “Rezultatele studiului pot fi imbucuratoare pentru iubitorii de ciocolata, dar aceste date trebuie sa fie luate in considerare cu grija. Toate alimentele sunt sanatoase, daca sunt consumate cu moderatie si combinate cu un stil de viata sanatos. Preventia si precautia sunt doua dintre cele mai importante sfaturi pe care le dam clinetilor nostri si pentru a-i ajuta in acest sens, le oferim intotdeauna planuri de asigurari private de sanatate personalizate, care sa li se potriveasca perfect.” Ciocolata este cunoscuta pentru proprietatile ei antioxidante care pot preveni anumite reactii moleculare in lant in celulele corpului si reduce slabirea si distrugerea celulelor. Ciocolata are legatura si cu reduceri modeste ale tensiunii arteriale, sensibilitate la insulină, colesterol şi alte funcţii cheie metabolice.

Sursa foto: Flickr.com