Psihologul Cristina Ion-Rădulescu observă că, în societatea tradițională rolurile erau clare poate și pentru că bărbatul era cel care aducea banii, iar femeia stătea acasă. Acum, rolurile s-au schimbat. Amândoi lucrează sau, în unele cazuri, ea ajunge să întrețină familia.

Doi parteneri egali

De obicei, remarcă psihologul, „în familia modernă nu se mai pune problema de cine este capul. Deciziile se iau împreună, femeia nu mai este dependentă financiar de bărbat, uneori nici chiar emoțional, ceea ce îi oferă posibilitatea de a-și exprima mai ușor nemulțumirile”. Astfel, ea ia parte în mod egal la conducere. În momentele bune, cei doi pot fi o echipă, un duo care lucrează și decide împreună. Totuși, unii bărbați se pot simți nesiguri atunci când văd că femeia preia frâiele și încearcă să domine. Cristina observă că situațiile mai tensionate apar mai ales atunci când soțul rămâne fără serviciu, iar femeia își găsește mai ușor de lucru, fenomen tot mai des întâlnit în ultimul timp pe fondul crizei. Bărbatul simte că nu mai are valoare, ceea ce poate duce la depresii sau chiar manifestări violente. Femeia ar trebui să-l asigure că-l iubește și fără job, să nu-i facă reproșuri și să-i arate că-i apreciază calitățile.

Cine conduce familia

În general, tindem să copiem ceea ce am văzut în famiile noastre. Dacă tatăl era șeful, tindem să ne supunem soțului. Dacă era invers, tindem și noi să devenim „capul familiei”, ca mai demult mama noastră. Dacă și soțul a avut un model similar, atunci fiecare își ocupă un anumit loc pe care ambii îl aprobă tacit. Dacă în familia celuilalt lucrurile au stat altfel, aproape sigur vor urma conflicte. Dar schimbarea este posibilă în momentul în care începi să conștientizezi de ce acționezi într-un anume fel și să-ți impui un anumit comportament, care să ducă la echilibrarea relației.

Sursa foto: 123rf.com / alphaspirit