Te cerți des cu soțul din nimicuri. Nici nu mai știți de la ce a început cearta. Oare de la faptul că el și-a aruncat din nou ciorapii prin sufragerie sau pentru că tu l-ai întrebat ceva pe un ton răstit? Unele mici divergențe în cuplu sunt chiar așa: mici și fără importanță. Totuși, atunci când tu și partenerul vă certați des pe subiecte minore, s-ar putea ca problemele căsniciei să fie mai mari decât par.

Citește și: Soțul vrea să mergeți în vizită la socri… Din nou!

Te cerți des cu soțul din nimicuri. Simptome ale problemelor serioase

Micile iritări ”sunt doar simptome ale problemelor serioase și scântei care aprind focurile mari”, este de părere psihoterapeutul Tedy Creștin. ”Ca să nu se ajungă la escaladarea conflictelor, ar fi util ca partenerii să-și gestioneze relația prin comunicare sinceră, autentică, asertivă, empatie, înțelegere și acceptare reciprocă, prin sprijinirea și încurajarea celuilalt, nu prin criticarea lui. Dacă s-a ajuns la certuri mari, soții trebuie să-și conștientizeze dificultățile prin care trec. Ar putea încerca să-și construiască o zonă sigură în care să nu se certe pe chestiuni neînsemnate. Trebuie să încerce să fie calmi și să nu intre în luptă pentru orice nimic. În paralel, ar fi bine să comunice sincer despre subiectele importante pentru ei: valori, priorități în viață, viziuni despre lume, cuplu și relație.”

Citește și: Mici probleme care duc la certuri mari în cuplu. Cum le faci față

Te cerți des cu soțul din nimicuri? Iată câteva căi de împăcare

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395”Încercați fiecare dintre voi să înțelegeți punctul de vedere al celuilalt. Acceptați-l chiar dacă nu sunteți de altă părere și veți acționa ca atare. Veți conștientiza ce mai aveți în comun în măsura în care veți reîncepe să redescoperiți valori, vise și aspirații care vă mai leagă încă. Atunci când aveți conflicte și dispute, concentrați-vă pe soluții, compromis, iar nu pe certuri și diferențe de opinie. Stabiliți de comun acord că vor fi interzise injuriile, certurile, critica, sarcasmul și disprețul. În acest fel vă veți rezolva problemele și nu le veți adânci sau crea altele noi. Unii nu reușesc să facă asta și intră imediat în spirala condamnărilor reciproce, a pesimismului și a confruntărilor. În acest caz, ar fi bine să apeleze la ajutorul unui specialist. O persoană neutră va crea și va menține un cadru neutru cu reguli și etape de lucru,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com