Cercetători români din Timișoara încep testele pentru un vaccin pentru coronavirus

cercetatori din Timisoara incep testele pentru un vaccin impotriva coronavirus

OncoGen, cel mai mare centru de terapii personalizate pentru cancer din estul Europei, a anunțat că începe testele pentru un vaccin pentru coronavirus.

Vaccinul se află în acest moment în faza de testare în laborator, anunță HotNews.

Directorul OncoGen, profesorul Virgil Păunescu, declara încă de acum o lună că echipa sa a reușit să rezvolte o posibilă metodă de producere a unui vaccin pentru coronavirus.

Ce înseamnă faza de testare în laborator pentru un vaccin? Aceasta presupune teste pe animale și celule umane.

Vaccinul dezvoltat la Timișoara nu a ajuns în acest moment în faza de testare pe oameni, care este o fază următoare.

În urmă cu o lună, Virgil Păunescu spunea că echipa de cercetători de la Timișoara a trimis potențiala metodă de producere a vaccinului și către alte centre de cercetare din Europa și din Statele Unite, „cei care pot să ducă mai departe povestea asta, adică să producă vaccinul”.

OncoGen este cel mai mare centru de terapii personalizate pentru cancer din estul Europei. Centrul funcționează de 4 ani și jumătate la Timișoara, în cadrul Spitalului Județean din oraș, dar într-o clădire separată. A fost construit din bani europeni și dezvoltă terapii genetice și celulare de tratare a cancerului.

De la vaccin împotriva cancerului la vaccin împotriva coronavirus

Cercetătorii de la OncoGen au parcurs drumul de la terapiile personalizate pentru cancer la vaccinul pentru coronavirus după ce au lucrat, în ultimii 2 ani, la dezvoltarea unui potențial vaccin pentru cancer.

Echipa a dezvoltat o posibilă metodă de producere a vaccinului pentru coronavirus, a publicat-o pe Internet, în engleză, și a trimis-o cercetătorilor din Europa și Statele Unite, în speranța că țările care pot face acest lucru vor produce un vaccin împotriva coronavirus.

România nu își permite să fabrice vaccinuri, spunea directorul centrului. Practic, țările de dimensiunea României „nu își permit să țină facilități de producție a vaccinurilor, e ca și cum ne-am propune să facem avioane Airbus în România”, afirma medicul Virgil Păunescu.

Vezi și Şef de secţie de la Balş: Numărul celor infectaţi cu coronavirus ar putea depăşi 20.000 în România

Citește și: