Cele mai importante lecții financiare pe care ar trebui să le învețe un copil

Cele mai importante lecții financiare pe care ar trebui să le învețe un copil

Copiii trebuie să învețe încă de mici diferența dintre a câștiga bani, a-i cheltui și a-i economisi. Cu cât învață mai devreme despre câștiguri, economii și investiții, cu atât vor deveni manageri ai finanțelor mai buni, vor înțelege valoarea monetară și vor putea să ia mai ușor decizii importante. 

În general, copiii nu au prea multe informații în privința banilor. Dacă își doresc un nou ghiozdan pentru școală sau grădiniță, o jucărie preferată sau o carte nou apărută, ei știu că părinții lor le vor cumpăra, mai devreme sau mai târziu, ceea ce își doresc. 

Educația financiară poate începe de la vârsta de trei ani, când copilul poate înțelege conceptele de bază. Așadar, dacă vrei să-l înveți pe cel mic despre bani și importanța lor, iată câteva lecții despre finanțe care ți-ar putea fi de ajutor.

1. Valoarea câștigului

Una dintre cele mai importante lecții pe care i le poți preda copilului încă de la o vârstă fragedă este legată de cum să câștige banii. El ar trebui să învețe devreme că felul în care face un lucru este direct proporțional cu suma pe care o câștigă la final. De îndată ce consideri că fiul sau fiica ta este suficient de mare pentru a face diferite treburi prin jurul casei sau pentru a fi implicat în afacerea familiei, nu ezita să-i propui să câștige o indemnizație săptămânală pentru anumite activități pe care le face. Poate pune etichete de preț produselor din buticul pe care îl manageriezi, poate șterge praful din camere sau poate sorta rufele înainte de a le pune în mașina de spălat. Iată, așadar, câteva activități prin care copilul poate învăța că trebuie să muncească pentru a câștiga bani.

2. Importanța economiilor

Câștigarea unor sume de bani pentru treburile pe care le face și cheltuirea rapidă a lor nu este un lucru benefic pentru educația financiară a copilului. De aceea, este important să îl încurajezi să-și păstreze o bună parte din câștiguri. O pușculiță poate fi soluția perfectă pentru ca cel mic să învețe să-și pună deoparte economiile. Pentru a avea mereu cunoștințe despre situația bugetului său îi poți oferi câte un „fluturaș la fiecare indemnizație câștigată. 

3. Optimizarea cheltuielilor

O altă lecție importantă care, învățată în copilărie, îl va ajuta să devină un adult responsabil este legată de felul în care cheltuie banii. Este important, așadar, să îl înveți pe cel mic să fie cumpărător înțelept și să obțină cele mai bune produse, investind sume cât mai mici. Învață-l să compare prețul și caracteristicile unui produs cu ale altora, să nu se grăbească atunci când își dorește un lucru, să nu facă cumpărături influențat de alte persoane și să urmărească reducerile de preț. De asemenea, înțelegerea diferenței dintre cumpărăturile de care are nevoie și cele pe care și le dorește este o altă lecție care îi va fi de folos și în perioada adultă.

În timp ce îți înveți copilul despre valoarea câștigului, a economiilor și a investițiilor, este important să te asiguri că în toată această perioadă nu ajunge să urască banii și finanțele în general. Este esențial ca, în procesul de învățare, copilul să se familiarizeze cu efectele pozitive pe care le aduce câștigul. De exemplu, poate folosi banii pentru a participa la activități amuzante, poate face cadouri pentru persoanele dragi sau își poate cumpăra ceea ce își dorește. A învăța să se bucure de banii pe care îi are și a-i folosi pentru a-și face viața mai bună este una dintre cele mai importante lecții pentru un copil. 

Sursă foto: Trendsetter Images/ Shutterstock

(P) Articol publicitar realizat in colaborare cu cartuseria.ro