Cele mai frumoase ornamente pentru masa de Paști și mesajul lor simbolic

ornamente pentru masa de Paști

Curând vom începe pregătirile pentru masa de Paști și fiecare dintre noi vrea să aibă un meniu îmbelșugat. Pe lângă tradiționala friptură, pe lângă cozonacul gustos și ouăle roșii, trebuie să alegem și câteva ornamente pentru masa de Paști, să fie sărbătoare în casă.

 

Florile, crenguțele înmugurite de salcie și ouăle vopsite sunt întotdeauna cele mai frumoase ornamente pentru masa de Paști. Fie că ai sau nu musafiri, decorează masa de Sărbătoare și nu uita să pui în centrul mesei lumânările aduse de la biserică din noaptea de Înviere.

 

Elementele simbol pe care le folosim de Paști

Obiectele tradiționale cu valoare simbolică nu trebuie să lipsească de pe masa de Paști. În orice decor, oricât ar fi de modern, trebuie să aduci ouăle roșii, alături de ouă vopsite și în alte culori, lumânări, crenguțe de salcie, colaci împletiți și câteva flori.

Ouăle roșii amintesc de patimile și de sacrificiul lui Cristos, dar lumânările și florile amintesc de bucuria Învierii Domnului și de speranța pe care a adus-o în lume.

Crenguțele de salcie luate de la biserică, poate chiar stropite cu apă sfințită, reprezintă și ele un simbol al credinței și al Învierii Domnului, salcia fiind primul copac care înmugurește primăvara.

Nu uita de pască sau de colaci împletiți în mijlocul cărora trebuie să fie ouă roșii. Pasca e pâinea cu mesaj ritualic pe care toși crendicioșii o pregătesc pentru masa de Sărbătoare.

Ornamente pentru masa de Paști moderne și colorate

Sigur că orice masă de sărbătoare trebuie să aibă culori festive, dar nu alege mai mult de 2 – 3 nuanțe. În general, sunt elegante pentru primăvară nuanțele pastelate de galben, verde, portocaliu, roz, bleu, turcoaz.

Folosește o față de masă albă, simplă, de calitate, dintr-un material satinat. Și colorează masa cu tacâmuri pastelate, cu flori, cu iepurași și coșulețe decorative, în care poți pune ouă colorate sau bomboane pentru copii.

Împrumutat din tradiția anglo-saxonă, iepurașul este un simbol al primăverii și al fertilității, dar el a fost asociat cu Paștele și se crede că aduce ouăle roșii în Joia mare și le ascunde prin grădină, să fie găsite de copii.

Alături de iepurași, fie ei de jucărie sau din ciocolată, mai poți oferi copiilor puișori, baloane colorate și ouă din ciocolată, spre finalul mesei de Paște, când se servește și cozonacul.

foto: Shutterstock