Cele mai comune denumiri ale zahărului pe care le găsiți în diferite produse

Cele mai comune denumiri ale zahărului pe care le găsiți în diferite produse

Vă prezentăm o listă cu cele mai comune denumiri ale zahărului, denumiri care sunt trecute pe etichetele produselor alimentare. Dacă pe etichetă nu scrie zahăr, asta nu înseamnă că el nu este prezent în alimentul respectiv.

Zahărul adăugat poate fi singurul ingredient nesănătos în dieta modernă.

În medie, americanii mănâncă aproximativ 15 lingurițe de zahăr adăugat în fiecare zi, deși sursele variază în funcție de cifra exactă.

Cele mai multe dintre acestea sunt ascunse în alimentele procesate, astfel încât oamenii nici măcar nu își dau seama.

Tot acest zahăr poate fi un factor cheie în mai multe boli majore, inclusiv bolile cardiace și diabetul.

Zahărul are numeroase nume diferite, deci este foarte greu să-ți dai seama cât de mult conține un aliment.

Acest articol vă prezintă cele mai comune denumiri pentru zahăr.

Dar, mai întâi, să explicăm pe scurt ce sunt zaharurile adăugate și cum diferitele tipuri vă pot afecta sănătatea.

Top 11 cele mai mari minciuni din industria alimentară

Ce este zahărul adăugat

În timpul procesării, zahărul este adăugat în produsele alimentare pentru a îmbunătăți aroma, textura, durata de conservare sau alte proprietăți.

Zahărul adăugat este, de obicei, un amestec de zaharuri simple, cum ar fi glucoza, fructoza sau zaharoza.

Alte tipuri, cum ar fi galactoza, lactoza și maltoza, sunt mai puțin frecvente.

Din păcate, producătorii de alimente ascund deseori cantitatea totală de zahăr prin înscrierea lor sub câteva nume diferite pe listele de ingrediente.

Glucoza sau fructoza – contează?

Glucoza și fructoza – chiar dacă sunt foarte frecvente și adesea găsite împreună – au efecte foarte diferite asupra organismului.

Glucoza poate fi metabolizată de aproape fiecare celulă din organism, în timp ce fructoza este metabolizată aproape în întregime în ficat.

Studiile au demonstrat în repetate rânduri efectele nocive ale consumului ridicat de fructoză.

Acestea includ rezistența la insulină, sindromul metabolic, ficatul gras și diabetul de tip 2.

Deși consumul de zahăr suplimentar trebuie evitat, este deosebit de important să vă minimalizați aportul de zaharuri adăugate care sunt bogate în fructoză.

5 alternative sănătoase la mâncărurile tale preferate, dar nesănătoase

Cele mai comune denumiri ale zahărului

1. Zahăr/zaharoză

Zaharoza este cel mai comun tip de zahăr.

Deseori numit „zahăr de masă”, este un carbohidrat natural care se găsește în multe fructe și plante.

Zahărul de masă este de obicei extras din trestie de zahăr sau sfeclă de zahăr.

Se compune din glucoză 50% și fructoză 50%, legată împreună.

Zahărul se găsește în multe alimente, înghețată, bomboane, produse de patiserie, biscuiți, sucuri de fructe, fructe conservate, carne prelucrată, cereale pentru micul dejun și ketchup, pentru a numi câteva.

2. Sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză (HFCS)

Siropul de porumb de înaltă fructoză este un îndulcitor utilizat în special în SUA.

Este produsă din amidon de porumb printr-un proces industrial și constă din fructoză și glucoză.

Există mai multe tipuri diferite de HFCS, care conțin cantități diferite de fructoză.

Două soiuri notabile sunt:

HFCS 55: Acesta este cel mai frecvent tip de HFCS. Acesta conține 55% fructoză și 45% glucoză, ceea ce o face asemănătoare cu cea a sucrozei din compoziție.

HFCS 90: Această formă conține fructoză 90%.

Siropul de porumb de fructoză este găsit în multe alimente, în special în SUA.

Acestea includ pâine, biscuiți, bomboane, înghețată, prăjituri, batoane de cereale și multe altele.

Bomboane sau ciocolată? Care e răul cel mai rău pentru copilul tău?

3. Nectar de agar

Denumit si sirop de agave este un indulcitor foarte popular produs de planta de agave.

Este frecvent utilizat ca o alternativă „sănătoasă” la zahăr, deoarece nu scade nivelul zahărului din sânge la fel de mult ca multe alte soiuri de zahăr.

Cu toate acestea, nectarul de agave conține aproximativ 70-90% fructoză și 10-30% glucoză.

Având în vedere efectele nocive ale consumului de fructoză asupra sănătății, nectarul de agave poate fi și mai rău pentru sănătatea metabolică decât zahărul obișnuit.

Se folosește în multe „alimente pentru sănătate”, cum ar fi iaurturile îndulcite și batoanele de cereale.

4. Alte zaharuri cu glucoză și fructoză

Majoritatea zaharurilor și îndulcitorilor conțin atât glucoză, cât și fructoză.

Iată câteva exemple:

Sfeclă de zahăr
Melasa
Zahăr brun
Zahăr cubic de trestie
Trestie de zahăr
Caramel
Sirop de carob
Zahăr cuburi
Zahăr de cocos
Zahăr pudră
Zahăr de curmale
zahăr Demerara
Cristale de Florida
Suc de fructe
Concentrat de suc de fructe

Băuturile dulci din timpul sarcinii pot crește riscul de astm la copii

Zahăr de aur
Sirop auriu
Zahăr din struguri
Miere
Sirop din esență de arțar
Melasă
Zahăr muscovado
Zahăr Panela
Zahăr neprocesat
Suc de sorg
Sucanat
Zahăr galben

5. Zaharuri cu glucoză

Acești îndulcitori conțin glucoză, pură sau combinată cu alte zaharuri decât fructoza (cum ar fi alte unități de glucoză sau galactoză):

Malț de orz
Sos de orez brun
Sirop de porumb
Sirop de porumb solid
Dextrină
Dextroză
Malț diastatic
Etil maltol
Glucoză
Glucoză solidă
Lactoză
Maltodextrina
Maltoză
Sirop de orez

6. Zaharuri numai cu fructoză

Acești doi îndulcitori conțin numai fructoză:

Fructoza cristalină
Fructoză

4 alimente pe care nutriţioniştii nu le mănâncă niciodată

7. Alte zahăruri

Există câteva zaharuri care nu conțin nici glucoză, nici fructoză.

Ele sunt mai puțin dulci și mai puțin frecvente, dar uneori sunt folosite ca îndulcitori:

D-riboză
galactoza

Nu este nevoie să evitați zahărurile naturale.

Nu există niciun motiv pentru a evita zahărul care este prezent în mod natural în alimente.

Fructele, legumele și produsele lactate conțin în mod natural cantități mici de zahăr, dar conțin, de asemenea, fibre, substanțe nutritive și diferiți compuși utili.

Efectele negative asupra sănătății ale consumului ridicat de zahăr se datorează cantității masive de zahăr adăugat în dieta occidentală.

Cea mai eficientă modalitate de a reduce aportul de zahăr este de a mânca mai ales alimente naturale și neprelucrate.

Cu toate acestea, dacă vă decideți să cumpărați produse alimentare ambalate, fiți în căutarea numeroaselor denumiri diferite de zahăr.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto

Loading...