Cele mai bune sfaturi pentru un aluat pufos de cozonaci

cele mai bune sfaturi pentru un aluat pufos de cozonaci

Nu e masă de Paște bogată fără cozonac și nu e o prăjitură ușor de făcut. Dacă nu vrei să iasă o turtă dulce cu stafide, citește cu atenție aceste trucuri pentru un aluat pufos de cozonaci.

Aluatul se lucrează la căldură

Fă cald în bucătărie și nu deschide în același timp ușa și geamurile să scadă temperatura brusc. Maiaua pentru a obține un aluat pufos de cozonaci are nevoie de căldură să crească. Apoi, tot aluatul trebuie să își dubleze volumul, după ce îl frămânți, iar pentru acest lucru trebuie să stea la căldură.

Este foarte important ca toate ingredientele solide să fie la temperatura camerei, inclusiv ouăle și untul. Iar ingredientele lichide, precum laptele, trebuie să fie călduțe, nu fierbinți.

Făina trebuie să fie bine uscată și cernută, la temperatura camerei, chiar dacă ai ținut-o într-o cămară rece.

Sfaturi utile pentru un aluat pufos de cozonaci

Zahărul se topește în laptele călduț înainte de a fi adăugat în aluat.

Drojdia, fie că este uscată sau crudă, trebuie să fie proaspătă și la temperatura camerei.

Când faci maiaua și amesteci drojdia cu făină, zahăr și lapte, nu se pune deloc sare.

Un praf de sare se poate pune după ce aluatul e deja format, înainte să-l lași la dospit.

Folosește doar ouă de găină proaspete, nu de gâscă sau de rață. Freacă gălbenușurile cu un strop de sare să fie mai galbene.

Folosește untul cel mai gras, cu 80% grăsime. Untul mai puțin gras are prea multă apă și își strică aluatul.

Pentru un aluat pufos de cozonaci ai nevoie și de un lapte gras, de cel puțin 3,5% grăsime sau chiar de lapte proaspăt muls, de la țară.

Poți adăuga o lingură de smântână sau de untură curată, dacă ți se pare că aluatul nu este suficient de elastic.

Frământă bine aluatul prin împachetare până când devine suplu, elastic și se desprinde de mâini. Când începe să prindă bule de aer, va fi un aluat pufos de cozonaci.

Câteva trucuri de coacere

Coace întotdeauna cozonacii cu hârtie de copt. Va fi mai ușor să îi scoți din tavă.

Nu deschide ușa cuptorului decât după 20 – 30 de minute. În general, doi cozonaci dintr-un kilogram de făină se coc în 35 – 45 de minute, în funcție de puterea cuptorului.

Cozonacii se coc la foc potrivit spre mic, să crească încet, în mod egal și să nu crape.

Iată și una dintre cele mai bune rețete de cozonaci cu nucă!

 

 

Loading...