Iarnă, bulgări de zăpadă, fulgi de nea, dar şi grade cu minus în termometre, aşa că, atenţie la degerături. Pentru formele cele mai uşoare, manifestate prin furnicături, amorţeală locală şi durere, natura îţi pune la dispoziţie câteva preparate de mare ajutor. Așa că citește mai jos despre cele mai bune leacuri împotriva degerăturilor. Mare grijă însă, degerăturile mai severe tratează-le numai sub îndrumarea medicului specialist.

Leacuri naturale împotriva degerăturilor – Unguent camforat

Ingredientul de bază al acestei creme este camforul, „răşina albă” secretată de arborele cu acelaşi nume. Unguentul se prepară din 10 g camfor, 8 g parafină
solidă şi 100 g vaselină pentru uz extern. Topeşte parafina şi vaselina la căldură moderată, adaugă camforul şi amestecă până când acesta se dizolvă. După răcire, foloseşte unguentul în aplicări locale, masând uşor.

Alifie din muguri de plop împotriva degerăturilor

Se obţine din 20 g muguri de plop zdrobiţi, pe care îi pui la macerat 24 de ore cu 5 ml alcool, într un vas închis ermetic. Amestecă apoi cu 100 g untură şi 5 g ceară de albine. Ţine compoziţia astfel obţinută trei ore pe baia de aburi la 100˚C, apoi filtrează şi freacă cu o spatulă de lemn, până obţii o pastă omogenă. Las o la răcit şi, după aceea, poţi folosi alifia de mai multe ori pe zi, până la vindecare.

Baie cu decoct de ţelină împotriva degerăturilor

Pentru a pregăti decoctul, ai nevoie de o ţelină mare, cu frunze cu tot. Tai-o în bucăţi şi fierbe-o, timp de o oră, în trei litri de apă. Strecoară lichidul, apoi lasă-l la răcit, până când temperatura apei va deveni suportabilă pentru o baie caldă a locului afectat de frig. Reîncălzind decoctul, poţi repeta baia de trei ori pe zi.

Sursa foto: shutterstock.com