Cele mai bune ceaiuri pentru tuse recomandate de Ovidiu Bojor

Cele mai bune ceaiuri pentru tuse recomandate de Ovidiu Bojor

Află care sunt  cele mai bune ceaiuri pentru tuse recomandate de dr. farmacist Ovidiu Bojor!

Ai o tuse care nu mai trece? Te-a luat un pic răceala? Noi îți recomandăm cele mai bune ceaiuri pentru tuse. Dacă nu trece în câteva zile, nu uita să mergi la medic pentru un control.

Cele mai bune ceaiuri pentru tuse, personalizate la problema pe care o ai

Fie că ai tuse seacă sau productivă, plantele îți pot fi de folos. Află care ceai se potrivește mai bine problemelor tale de sănătate. Cele recomandate de noi ajută și în cazul alergiilor, tusei convulsive sau chiar al tuberculozei. Există și plante permise în sarcină. Cele mai bune ceaiuri pentru tuse sunt cele care te ajută pe tine.

Busuiocul, expectorant

”Uleiul esențial de busuioc are acțiune antispastică. Expectorantă, febrifugă, profilactică în boli infecțioase. Datorită compoziției foarte bogat a uleiului volatil pe care-l conține, planta este recomandată în tulburări ale căilor respiratorii. Este un bun stimulent al sistemului imunitar, recomandat în gripă și guturai”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Cum prepari

Se face infuzie dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă. Se beau trei ceaiuri pe zi.

Contraindicaţii

Unele persoane prezintă intoleranţă la uleiul de busuioc. Ceaiul de busuioc este contraindicat în timpul sarcinii.

 

Lichenul de piatră, recomandat în tuse convulsivă

Lichenul de piatră este recomandat în tratamentul inflamaţiilor căilor respiratorii superioare, în special în faringite, laringite sau în bronşite. Decocturile, infuziile sau gargara se folosesc în guturai, tuse convulsivă, astm şi în timpul convalescenţei bolnavilor de tuberculoză. Ceaiul este un bun emolient în bronșite.

Cum prepari ceaiul pentru tuse

Se utilizează sub formă de infuzie sau decoct dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi, îndulcite cu miere. Infuzia se prepară dintr-o linguriță cu vârf la o cană cu apă. Se bea cu înghițituri mici în timpul unei zile.

Contraindicaţii

Nu prezintă efecte secundare, nici restricţii în timpul gravidităţii sau alăptării. Nu se cunosc interacţiuni cu medicamentele.

Lumânărica, pentru tuse uscată

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

”Datorită mucilagiilor şi saponozidelor, preparatele pe bază de flori de lumânărică au acţiune emolientă şi expectorantă, fluidificând secreţiile bronşice”, observă dr. farmacist Ovidiu Bojor, adăugând că ”s-a demonstrat „in vitro” şi acţiunea antivirală asupra anumitor tulpini gripale de tipul A şi B. Până la definitivarea cercetărilor în acest domeniu, principalele acţiuni unanim recunoscute sunt cele expectorante, sudorifice, diuretice şi astringente”. Planta este recomandată în ”stările inflamatorii ale căilor respiratorii, ca tratament simptomatic în tuse, guturai, tuse uscată, congestii ale aparatului respirator, expectorant”.

Cum prepari ceaiul de lumânărică pentru tuse uscată

Se face infuzie dintr-o lingură de flori la o cană cu apă (sau două linguri de flori și frunze). Se beau două-trei căni pe zi, îndulcite cu miere. Decoctul se prepară dintr-o jumătate de linguriță de plantă la o cană cu apă. Se fierbe la foc mic timp de 10 minute. Se lasă 10 minute înainte de a-l strecura.

Contraindicaţii

Nu prezintă. Nu s-au semnalat nici efecte secundare, rcstricţii în timpul sarcinii sau lactaţiei şi nici inieracţiuni cu medicamente.

Sursa foto: Royalty-Free/Corbis