Se pare că lucrurile nu stau atât de rău pe cât ai crede. Psihoterapeutul Tedy Creștin spune: ”dacă vă certați zilnic din nimicuri de 1000 de ori și vă împăcați de 1001 ori, înseamnă că acesta este modul vostru de a vă comporta într-o relație și vă descurcați de minune cu el”. Poate ar fi bine să vă mai temperați în manifestări, mai ales dacă aveți copii. Și sigur vreți să păstrați și serviciul acela frumos de pahare intact, chiar și după cearta.

Cearta, un stil de relaționare

”Dacă așa a fost de la început și aveți amândoi obiceiul de a intra ușor în conflict, dar și să vă împăcați ușor, fără să fiți afectați profund, atunci se pare că acesta este stilul vostru de relaționare”, remarcă specialistul. Totuși, este cazul să te îngrijorezi în situația în care la început era altfel, dar acum vă certați des. Se pare că este ceva ce nu funcționează cum trebuie. Psihoterapeutul te sfătuiește să-ți răspunzi la următoarele întrebări pentru a-ți da seama de gravitatea situației: ”Sunt certuri mici, din nimicuri?”, ”Sau este vorba mereu de același motiv?”, ”Durează mai mult sau se aplanează rapid?”, ”Devin din ce în ce mai serioase, pe măsură ce trece timpul?”. De multe ori, după ce trece perioada de exaltare de la început, încep să se vadă diferențele dintre parteneri. Fiecare crede că modul lui de a gândi și de a face lucrurile este cel ”normal” și celălalt trebuie să-l asculte. ”Iar dacă diferențele sunt mari și în multe domenii, conflictele vor fi mari”, observă Tedy Creștin.

Ce e de făcut ca să înceteze cearta dintre voi

Dacă certurile sunt numeroase, conflictele sunt grave și nu reușiți să vă împăcați, ”gândește-te dacă ți-ai ales partenerul potrivit. De ce crezi că el este omul lângă care vrei să rămâi? Ce te-a atras la început la el? Este mai important ceea ce ți-a plăcut la el și ce îți place în continuare, decât certurile zilnice? Ar fi bine ca fiecare dintre voi să se gândească ce poate face el pentru ca relația să meargă mai bine. În plus, ar fi bine să învățați tehnici de comunicare, de detensionare a conflictelor și de negociere. Totuși, dacă nu le aplici, rămân doar teorie. Important este să vă fie clar amândurora de ce doriți să rămâneți împreună și să fiți dispuși să faceți eforturi pentru asta”, este sfatul psihoterapeutului pentru o pereche aflată la ananghie.

Cere ajutorul unui specialist

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

”Dacă ai făcut toate eforturile care țin de tine, dar el tot are chef de harță mereu, înseamnă că există multe lucruri care nu îi convin. Din păcate, nu le exprimă și găsește alte pretexte mărunte de ceartă. Uneori, sunt probleme importante (de natură sexuală, dificultăți bănești, amestecul părinților în relație etc.). Ar fi util să iei o hotărâre – dacă renunți la el sau apelezi la ajutorul unui specialist. Este clar că situația te depășește. Dacă nu lucrezi împreună cu partenerul și cu o terță persoană neutră, relația voastră nu mai poate continua. În acest proces, veți identifica și îndepărta ”minele explozive” din cuplul vostru. Chiar dacă îți convingi iubitul să mergeți împreună la un psiholog, nu este sigur că totul va fi bine. În acest context ați putea realiza amândoi că, de fapt, nu doriți să rămâneți împreună. Dar vizita la un specialist v-ar putea ajuta să vă dați seama ce doriți să faceți mai departe cu viața voastră.”

Citește și:

Cum eviți conflictele în cuplu

Cum faci să înceteze cearturile din cauza banilor

Sursa foto: 123rf.com