Ceai, infuzie sau decoct. Știi care este diferența dintre ele?

Ceai, infuzie sau decoct. Știi care este diferența dintre ele?

Cele mai multe tratamente naturiste indică prepararea plantelor sub formă de ceai, infuzie sau decoct. Dar între cele trei soluții există anumite diferențe și este bine să știi cum să le pregătești corect pentru a avea efect.

Principala diferență dintre ceai, infuzie sau decoct stă în modul de preparare.

De obicei, florile și frunzele se pregătesc sub formă de ceai sau de infuzie.

Iar crenguțele sau rădăcinile, adică părțile mai tari ale unei plante, se pregătesc sub formă de decoct.

Modul cel mai bun de preparare este menționat pe eticheta pachetului cu plante.

Este important să respecți modul de preparare, dar și cantitățile indicate în rețetă, pentru a beneficia de proprietățile plantei respective.

Cum se prepară corect ceaiul din plante

Ține cont de o regulă generală și anume că părțile aeriene ale unei plante nu se fierb.

Când faci un ceai din frunze, din flori sau muguri, respectă cantitatea indicată de fitoterapeut.

Pune apa la fiert, iar după ce dă în câteva clocote, stinge focul, adaugă plantele fărâmițate și pune un capac deasupra ceainicului.

Așteaptă cel puțin 10 minute pentru ca apa fierbinte să extragă substanțele benefice din plante și apoi servește ceaiul cald.

Ceai, infuzie sau decoct? Iată cum să faci infuzia

La fel ca și ceaiul, infuzia presupune folosirea părților aeriene ale plantelor medicinale, fie ele uscate sau verzi.

Se clocotește apa și apoi se toarnă peste plante într-un recipient curat din sticlă sau din ceramică, păstrând cantitățile recomandate în rețetă.

Infuzie înseamnă de fapt opărirea plantelor, pentru a obține seva bogată în proprietăți curative.

Plantele verzi se infuzează sau se opăresc timp de 30 de secunde, iar cele uscate se infuzează între unul și trei minute.

Cum se face decoctul

Prin decoct, fitoterapeuții înțeleg un amestec de macerat cu infuzie și îl recomandă deoarece acesta extrage mult mai bine substanțele benefice din plante.

Decoctul se folosește de obicei pentru plantele care pot fi distruse la contactul de apa clocotită, dar și pentru rădăcini sau muguri.

Inițial, plantele se pun la macerat în apă rece cu o seară înainte, folosind jumătate din cantitatea de apă indicată. A doua zi se strecoară cu o sită fină.

În al doilea rând, plantele care au stat la macerat se opăresc timp de câteva secunde cu apă clocotită și se lasă să se răcească treptat.

Iar, la ultimul pas, se amestecă maceratul cu apă rece și infuzia cu apă călduță și se obține decoctul.

sursa foto: Shutterstock