Dacă te uiți cu atenție la bucata de brățară descoperită în Siberia, în zona Denisovan, ai putea spune că este o brățară de jad verde ruptă în bucăți. Nu se deosebește cu nimic de brățările moderne realizate din pietre semiprețioase șlefuite. Ba chiar are o frumusețe magică!

Cea mai veche brățară din lume a fost realizată din clorit verde, un mineral din familia silicaților.

În lumina soarelui, ea răspândește o vibrație caldă verzuie, iar la lumina flăcărilor, pe întuneric, capătă un luciu straniu, de parcă ar avea un foc ascuns în interior.

Meșterul care a făcut-o și care a știut să aleagă și să șlefuiască atât de bine o asemenea piatră, nu putea fi un simplu primitiv. Cercetătorii ruși sunt convinși că hominizii care au trăit în regiunea Denisova cu zeci de mii de ani înainte erau mult mai avansați decât ne-am putea imagina acum.

Cea mai veche brățară din lume, piesă magică și aniversară

Brățara descoperită în mormintele hominizilor din Denisova nu era o bijuterie oarecare și nu era purtată de oricine. Cu siguranță, avea un rol magic pentru cel care a primit-o și era purtată numai la evenimentele majore sau cu ocazia unor aniversări. Era o bijuterie prea fină și fragilă, să fie purtată oricând, și este posibil să fi aparținut unei femei sau unui copil, deoarece are un diametru destul de mic.

Cercetătorii ruși de la Institutul de Arheologie și Etnografie din Novosibirsk nu își pot explica prin ce metodă au reușit oamenii acelor timpuri să realizeze un lucru atât de fin și bine șlefuit. Cu toate acestea, prezența acestui fragment de brățară în mormântul unor hominizi denisovani, precum și datarea ei cu carbon arată destul de evident faptul că a fost realizată de un meșter al acestei populații, cu peste 40.000 de ani în urmă.

Denisovanii sunt un grup de hominizi posibil înrudiți cu neandertalienii și care au dispărut cu aproximativ 30.000 de ani în urmă.

Detalii greu de explicat de către știință

Din această brațară celebră au fost descoperite două fragmente, iar cel mai mic dintre ele este perforat la mijloc. Se presupune că prin acea gaură erau atârnate elemente decorative precum fâșii de piele sau de metal.

Surprinzătoare nu este numai tehnica foarte fină de șlefuire a pietrei, ci și modalitatea prin care un meșter atât de primitiv a reușit să dea o gaură perfectă, ca și cum ar fi fost făcută cu o bormașină actuală.

Urmele din interiorul găurii arată că a folosit o unealtă din piatră sau din metal, la o viteză destul de mare, și că a șlefuit apoi suprafața cu piei și scoici.

Piatra în sine din care a fost făcută brățara nu se găsește nicăieri lângă peșterile din Denisova, unde au fost descoperite rămășițele acestor hominizi, ci la 200 de kilometri depărtare. Cu siguranță, pentru ei era un obiect rar, poate unic, și deosebit de valoros. În plus, avea cu siguranță rol magic de protecție și, poate, chiar de amplificare a forțelor paranormale în care credeau.

Bijuteria din clorit nu este doar cea mai veche brățară din lume, ci și cea mai veche bijuterie șlefuită din piatră descoperită până acum.

sursa: ancient-origins.net