Ce verdețuri cresc rapid la jardinieră, chiar și în balcon

Ce verdețuri cresc rapid la jardinieră, chiar și în balcon

Vremea este tot mai caldă și mai frumoasă și este timpul să cultivi câteva mirodenii la fereastra de la bucătărie. Iată ce verdețuri cresc rapid în ghivece sau jardieniere, chiar și într-un balcon neacoperit.

 

Pregătește o jardinieră încăpătoare să cultivi plante aromatice la îndemână, în bucătărie. Iată ce verdețuri cresc rapid, chiar dacă nopțile sunt reci, în balcon sau la fereastra casei. Dacă jardiniera este încălzită de soare cel puțin 5 ore pe zi, atunci semințele vor germina rapid și plantele vor crește viguroase.

Alege o jardinieră adâncă și potrivit de mare

Poți cultiva împreună pătrunjel, mărar, cimbru și tarhon. Aceste verdețuri cresc rapid și nu sunt deosebit de pretențioase, dacă le oferi de la bun început pământul de care au nevoie.

Pune un strat de pietriș grosier sau de roci din calcar în jardinieră, apoi adaugă pământ de flori îmbogățit cu mraniță și câteva linguri de nisip curat.

Împarte jardiniera în patru zone egale și seamănă semințele celor patru plante aromatice menționate mai sus.

Udă bine pământul și acoperă jardiniera cu folie de plastic transparentă, înțepând cu o scobitoare ici, colo să intre puțin aer.

Pune jardiniera în balcon la soare, într-un loc ferit de curent și așteaptă aproximativ 2 săptămâni.

Semințele vor germina și le poți descoperi ziua, să aibă parte de căldura soarelui, dar noaptea e bine să le acoperi, pentru că vremea este încă rece.

Pătrunjelul și mărarul se au ca frații

Chiar dacă mărarul este mai sensibil la frig, iar pătrunjelul este mai viguros, aceste verdețuri cresc rapid dacă au parte de căldură și de soare. În grădină, mărarul poate fi semănat toamna târziu, dar la jardinieră semințele încolțesc la fel de repede dacă sunt cultivate în luna aprilie sau mai.

Pătrunjelul este foarte puțin pretențios. Dintre cele patru plante aromatice, el încolțește cel mai repede și crește rezistent dacă are soare. Atât mărarul, cât și pătrunjelul trebuie udate de îndată ce se usucă pământul la suprafața jardinierei, pentru că sunt sensibile la lipsa apei.

Ce alte verdețuri cresc rapid în jardinieră

Cimbrul, originar din zonele mai calde ale Europei, el are nevoie de multă căldură și de soare pentru a se dezvolta. Când semeni bobițele mici de cimbru, este bine să le pui într-un pahar cu două – trei linguri de nisip și apoi să le împrăștii în zona alocată din jardinieră.

Când plantele dac primele 4 perechi de frunze, trebuie rărite, altfel vor fi mai firave și mai puțin aromate.

Tarhonul, mai puțin cunoscut pe la noi, este originar din Siberia și rezistă cu brio la nopțile reci din aprilie. Este o plantă cu o aromă dulce-amăruie, plăcută, folosită la ciorbe, mâncăruri scăzute și la murături.

Ca și pătrunjelul, și el are nevoie de multă umezeală pentru a crește rapid, dar nu este pretențios. Dacă are un pământ bogat în humus, tarhonul se dezvoltă ușor și poți recolta frunzele încă din luna aprilie.

Tarhonul francez se poate cultiva din semințe, dar tarhonul rusesc se cultivă numai din butași și trebuie înmulțit tot prin butași la mijlocul toamnei. Rădăcinile lui nu sunt adânci, astfel că se poate adapta la traiul în jardinieră, dar face mulți stoloni care trebuie tăiați periodic.

sursa foto: 123rf.com