Ce vede câinele tău în oglindă! Crezi că se recunoaște?

Ce vede câinele tău în oglindă! Crezi că se recunoaște?

Puiul de om trece prin mai multe etape înainte de a se recunoaște pe sine în oglindă. El este învățat de către părinți. Și pe unele animale le putem învăța, precum delfinii sau maimuțele. Dar ce vede câinele tău în oglindă va rămâne un mister.

 

Oricât ar fi de inteligent și descurcăreț, ceea ce vede câinele tău în oglindă nu este ușor de înțeles. El își poate da seama că este silueta unui alt animal, dar în niciun caz nu va știi că este el însuși. Câinii, precum multe alte patrupede, se recunosc între ei prin miros, înainte de toate. Dar nu sunt capabili să se recunoască în oglindă, într-o fotografie sau într-un clip video, pentru că ei cercetează aceste obiecte cu nasul și nu pot descoperi un miros familiar.

Mirosul și propria reflecție

Pentru patrupede, simțul mirosului și al gustului este mult mai important în comunicarea cu

celelalte animale, decât simțul văzului. Un grup de cercetători ruși au realizat un test inedit la care au folosit 36 de câine de diverse rase. Ei au impregnat oglinzile cu mirosurile câinilor și i-au supus unei mari provocări. Toți câinii au dat semne că își recunosc mirosul pe oglindă, chiar dacă acesta a fost alterat cu diverse arome. Dar niciun câine nu s-a putut recunoaște în oglindă, dacă aceasta nu purta mirosul lui.

Cât de important este ce vede câinele în oglindă

Orice câine care ia contact prima dată cu o oglindă, se teme de ea sau vrea să atace. După câteva secunde încearcă să interacționeze, ca și cum ar fi alt animal. Dar, pentru că aceasta nu miroase ca un animal, își pierde imediat interesul.

Această teorie este susținută de biologul Mark Bekoff, de la Universitatea din Colorado, care susține că ceea ce vede câinele tău în oglindă nu prezintă oricum prea mare interes pentru el, dacă nu poate interacționa cu ființa respectivă. Aceeași teorie este valabilă și pentru pisici.

Citește și cum să îți faci  câinele să te iubească și să te respecte!

sursa foto: 123rf.com