Ce trebuie să știi înainte să cumperi haine second hand

hainele second hand te pot îmbolnăvi

România este statul  cu cele mai multe magazine de haine și încălțăminte second hand din Uniunea Europeană. În vreme ce în statele cu nivel trai mult superior cel al românilor astfel de magazine se numesc 'vintage' și vând doar haine de firmă, la noi orice haină aruncată de occidentali e bine primită. Însă, pe lângă prețul de doar câțiva lei pe care-l plătești pentru o cămașă, rochie sau o pereche de pantofi, riști să te alegi și cu boli grave. Unele care chiar îți pun viața în pericol.

Citește și: Trucuri ingenioase să folosești dresurile fine pe care nu le mai porți

Medicii dermatologi au avertizat tot timpul asupra faptului că hainele și încălțămintea second-hand pot provoca boli ale pielii și nu numai. De asemenea, cumpărătorii de astfel de haine se expun pericolului de contaminare cu hepatită A. Teoretic, la importul acestor haine trebuie verificat dacă au fost deparazitate cu substanțe speciale și formolizate pentru a fi dezinfectate. Prin intermediul lenjeriei intime (care în unele țări este interzisă la vânzare odată folosită) și prin cea de pat pot fi transmiși diferiți stafilococi, streptococi, veruci (negi) și chiar tricomoniază (boală cu transmitere sexuală). Pe de altă parte, chiar și substanțele cu care sunt dezinfectate și curățate hainele second hand pot cauza probleme. Spre exemplu, formolizarea poate produce iritații serioase ale pielii și uneori chiar intoxicații grave persoanelor mai sensibile.

Hainele SH trebuie să aibă etichete speciale

Un regulament al Agenției Naționale sanitar-veterinare impune că produsele second-hand să fie supuse unui proces de etuvare, respectiv printr-un sistem de spălare la temperaturi ridicate și în prezența unor compuși chimici ce realizează dezinsecția. Însă nimeni nu efectuează controale pentru a verifica dacă aceste norme snt aplicate, iar cabinetele medicilor se umplu de pacienți cu boli cauzate de haine SH. Fiecare produs trebuie comercializat numai dacă prezintă și o etichetă în care sunt înscrise procesele de spălare și dezinfectare parcurse, gradul de uzură și tipul materialului din care este confecționat.

Citește și: