Ce secrete ascund cele mai longevive și sănătoase popoare

ce dietă au cele mai sănătoase popoare

Octogenarii din Japonia sau din Noua Zeelandă, oameni cu vieți pline și frumoase, ne aduc aminte că se poate trăi și bine și sănătos în același timp. Cercetătorii le-au studiat stilul de viață și au descoperit mici secrete uimitoare pe care le au cele mai sănătoase popoare.   

 

Cancerul a devenit, din nefericire, atât de frecvent, de parcă ar fi o molimă! Când o prietenă îți spune că e grav bolnavă, te gândești deja la ce e mai rău, pentru că atâția oameni în jurul nostru au descoperit prea târziu că au cancer.

Uimitor este, totuși, că există zone pe glob și populații rezistente, unde cancerul este o anomalie rară, așa cum era și în România în urmă cu 40 – 50 de ani.

Ne întrebăm dacă în zilele noastre, cu un ritm de viață alert și obositor, cu hrană procesată, plină de hormoni și conservanți, cu datorii și griji, mai putem trăi sănătos. Cum reușesc alții? Iată ce spun cercetătorii.

Ce au în comun cele mai sănătoase popoare

Mâncarea simplă, dar hrănitoare, obiceiurile sănătoase de zi cu zi cum ar fi sportul și activitățile în aer liber, moștenirea genetică și lipsa poluării se numără printre cei mai importanți factori în țările cu cea mai ridicată speranță de viață. În toate zonele de pe glob în care oamenii trăiesc mai sănătos există câteva obiceiuri comune.

  • Carnea roșie se consumă rar, de două – trei ori pe săptămână, dar pește se gătește zilnic.
  • Se consumă mai mult lapte și brânză de oaie și de capră, decât de vacă.
  • Fasolea și legumele înrudite cu ea precum lintea sau bobul reprezintă o garnitură obișnuită.
  • Sunt preferate alimentele din cereale integrale și mai puțin făina albă.
  • Dulciurile sunt înlocuite cu fructe proaspete și multe nuci, migdale, caju sau semințe.
  • Vinul roșu predomină în ceea ce privește băuturile, iar alcoolul tare este servit ocazional.
  • Iar, în ceea ce privește consumul de lichide, apa, ceaiul verde și ceaiul de rozmarin se numără printre preferințele acestor oameni.

 Topul țărilor cu cea mai lungă speranță de viață

Islanda, cea mai sănătoasă țară din lume

Media de viață în Islanda este de 74 de ani, dar majoritatea cetățenilor depășesc 90 și reușesc să își mențină organismul viguros și rezistent până la adânci bătrâneți. Islandezii chiar trăiesc bine și pentru o perioadă lungă de timp. Hrana este un factor esențial, fiind bogată în pește și icre. Se consumă multă carne de oaie, brânzeturi și cartofi, pentru că legumele proaspete sunt mai degrabă o delicatesă.

Dar modul de preparare a rămas cel tradițional, prin uscare, sărare sau dezhidratare. La masa lor se consumă mai rar alimente prăjite, mai mult fierte, coapte sau uscate. Și lipsa poluării este un factor important pentru sănătatea islandezilor.

Japonia, la concurență cu Islanda

Organizația Mondială a Sănătății a declarat Japonia în topul celor mai sănătoase popoare. Aici, media de viață este de 74,5 ani, dar cei mai mulți japonezi trăiesc peste 85 de ani. Se știe că japonezii sunt cei mai mari consumatori de pește, fructe de mare, soia, alge și ceai verde.

Toate preparatele lor sunt colorate, apetisante, cu o aromă distinctă și foarte ușoare. Pregătesc multe aperitive din ingrediente crude, însoțite de puțin orez și pește fiert sau copt. Dar nu numai dieta este cea care îi ajută să trăiască mult și să rămână sănătoși până la 70 – 80 de ani.

Ei au un secret pe care ar trebui să-l adoptăm și noi. Nu mănâncă niciodată atât de mult încât să simtă stomacul plin până la refuz. Când au ajuns la aproximativ 80% se opresc, fac o pauză și după o jumătate de oră, dacă li se pare că nu s-au săturat, mai ciugulesc ceva ușor.

Suedia, echilibru între muncă și timp liber

Suedezii petrec cel mai mult timp liber în natură dintre toți europenii. În această țară, oamenii au programe de lucru adaptate nevoilor lor și stau la muncă doar atât cât este necesar. Se face mult sport și se petrec ore întregi ziua în parcuri, alături de copii, chiar și în pauzele de muncă.

Hrana suedezilor se bazează și ea pe ceea ce le oferă marea: pește, crustacee, scoici și alge. Iar modul de preparare este și mai important, pentru că ei nu prăjesc alimentele și nu adaugă grăsime. Totul este fiert, sărat, afumat sau copt.

Noua Zeelandă se laudă cu hrana proaspătă

O țară mică, ușor de gestionat, cu o populație redusă, dar suficientă și cu surse de poluare aproape egale de zero. Este una dintre cele mai frumoase zone de pe glob pentru o viață simplă și sănătoasă, dar imigrația nu este deloc încurajată. Noozeelandezii sunt mari iubitori de sport și de activități în aer liber. Hrana, de asemenea, este foarte simplă și proaspătă.

Majoritatea locuitorilor trăiesc la casă și au grădini în care își cultivă singuri legume și fructe. Pentru noozeelandezi nu există fastfood. Ei mănâncă foarte multe legume și fructe crude, foarte mult pește și brânzeturi sățioase, dar sănătoase.

Sardinia trăiește după regulile tradiționale

În această regiune pitorească din Italia, poluarea nu prezintă probleme, aerul este curat, peisajele minunate, iar marea este sursa lor de hrană sănătoasă. Locuitorii cultivă legume pe care le preferă mai degrabă crude în salate, decât gătite.

Se consumă mult ulei de măsline, mult usturoi, brânză de oaie și de capră și, de asemenea, pește de toate felurile. Carnea de porc și prăjelile sunt rarități. Iar aerul tare și curat, de la munte, le protejează imunitatea.

foto: Shutterstock