Dacă vara și iarna accentul cade pe hidratare, în anotimpurile de tranziție, cuvântul de ordine este: detoxifiere. În ultima vreme, sensurile acestui termen au fost intens dezbătute: are rost să ne batem capul cu detoxifierea organismului și a pielii, sau corpul nostru se ocupă singur de întreg procesul, în mod natural, fără a avea nevoie de intervenția noastră? Curele de detoxifiere au fost trecute de unii nutriționiști pe lista miturilor în care nu ar trebui să mai credem, însă părerile sunt împărțite.

 

Nu vrem să redeschidem această discuție. Putem vorbi însă, despre curățare, regenerare, reparare – toate foarte potrivite pentru sezonul de toamnă. Iată ce schimbări ar trebui să aduci în rutina ta de îngrijire, odată cu scăderea treptată a temperaturilor:

 

  1. Poți începe să folosești cremele cu retinol, un derivat al vitaminei A care permite pielii să se regenereze din interior și care previne îmbătrânirea prematură. Retinolul este mai degrabă contraindicat pe timp de vară, când, din cauza expunerii prelungite la soare, poate avea efecte neplăcute asupra tenului, în timp ce toamna, produsele cu retinol sunt un veritabil tratament regenerator.

 

  1. Chiar dacă sticluța cu parfumul verii nu s-a golit, este vremea să te gândești la o schimbare. Parfumul trebuie ales întotdeauna și în funcție de anotimp, iar toamna poți înlocui notele fresh și energizante cu cele intense, dulci-pământii. De asemenea, poți alege parfumul în funcție de ținutele pe care le porți cel mai des: ce crezi că s-ar potrivi cu sacourile, de exemplu?

 

  1. Strugurii sunt vedetele toamnei și în cosmetică, iar gamele care folosesc uleiul de semințe de struguri sau chiar vinul nu sunt puține. Găsești aceste ingrediente, aduse din inima podgoriilor, în diferite creme, seruri, măști și fluide hidratante, acțiunea acestor produse fiind una de regenerare și protecție, grație polifenolului, unul dintre cei mai puternici antioxidanți. Cremele cu formule care au la bază strugurii sau vinul sunt recomandate primăvara și toamna, ca tratament cu durata de 30 de zile, dar pot fi reutilizate după o scurtă pauză.

 

  1. Dacă îți dorești un tratament profund, cum ar fi mezoterapia sau ședințele de rejuvenare facială, toamna este, din nou, momentul ideal. Trebuie să știi că mare parte din bronzul obținut peste vară va deveni amintire astfel, dar te vei bucura, în schimb, de o piele mult mai luminoasă. Acest tip de tratamente profesionale, realizate în centrele estetice, te obligă să-ți schimbi câteva obiceiuri și să începi să folosești, cel puțin pentru o vreme, creme hidratante cu factor de protecție mare. Acestea te ajută să protejezi pielea în intervalul cuprins între vizitele la salon și să menții rezultatele tratamentelor pe termen lung.

 

  1. 5. Odată cu venirea toamnei, poți folosi frecvent uleiurile naturale, cum ar fi uleiul din sâmburi de măceșe, care a devenit, în ultimii ani, un ingredient tot mai căutat, pentru efectele sale de reîntinerire și cicatrizare a tenului. Bogat în vitamina C, vitamina A și acizi grași esențiali, uleiul de măceșe poate fi folosit și pentru îngrijirea părului vopsit, pe care îl hidratează și revitalizează.

 

Sursa foto: Shutterstock