Ce se întâmplă cu organismul nostru când nu mai consumăm zahăr

renuntare zahar

Zahărul se găsește în multe alimente și, totuși, este dăunător sănătății. Dacă nu reziști poftei de ceva dulce, un consum moderat este recomandat. Te-ai gândit, totuși, ce s-ar întâmpla cu organismul tău dacă nu ai mai consuma zahăr?

 

O fi zahărul delicios și te face să te simți bine, dar efectele lui secundare asupra corpului nu sunt deloc de ignorat. Pe lângă creșterea în greutate, se mai numără durerile de cap, pierderea energiei și dezechilibrele hormonale. Ce trebuie reținut e faptul că zahărul rafinat e diferit de cel natural, care găsește în fructe, în miere și în lapte. Zahărul procesat, cunoscut și ca sucroză, e bogat în calorii și nu are nicio valoare nutrițională, precum zaharurile naturale – care conțin vitamine și minerale.

 

Produsele de patiserie, sucurile acidulate și chiar și cele mai nevinovate gustări conțin zahăr adăugat și, dacă nu ținem cont de e cantitatea ingerată, ne trezim cu kilograme în plus și chiar cu diabet cât ai zice pește!

 

Chiar dacă pare imposibilă eliminarea zahărului din meniul zilnic, acest lucru nu poate avea decât efecte benefice asupra organismului. Dacă ești obișnuit să mănânci un desert după fiecare masă sau să bei cafea și ceai îndulcite cu zahăr și să ronțăi ceva dulce între mese, atunci tranziția spre zero zahăr trebuie să fie una graduală. Specialiștii spun că eliminarea zahărului din dietă are aceleași efecte ca și renunțarea la droguri. Se poate înregistra o stare de epuizare, dureri de cap, ameteli și iritabilitate, ba chiar și tulburări gastrointestinale.

Zahărul ajută la fabricarea hormonilor responsabili cu buna dispoziție. Cu cât consumi mai mult zahăr, cu atât te simți mai bine, cel puțin pe termen scurt. Când renunți cu totul la zahăr, organismul intră într-un fel de sevraj, ceea ce nu e tocmai plăcut. Vestea bună e că acesta trece, iar schimbările dese de dispoziție nu vor mai avea loc.

 

Zahărul e responsabil și de inflamarea pielii, astfel că renunțarea la acest produs îți poate oferi un aspect nou al tenului, mai luminos și mai elastic. În plus, poți scăpa astfel și de acnee.

 

Eliminarea zahărului îmbunătățește și calitatea somnului

Renunțarea la zahăr nu-ți rezolvă chiar toate problemele legate de un somn deficitar, dar măcar câteva zile pe săptămână vei avea parte de o odihnă corespunzătoare. Și asta datorită faptului că renunți la alimente care, din cauza zahărului, reduceau nivelul somnului de recuperare, responsabil de consolidarea memoriei și a informației căpătate pe parcursul unei zile, și reduceau și nivelul calității somnului adânc, cel cu vise.

 

Nu în ultimul rând, pierzi în greutate prin renunțarea la dulce

Renunțarea la zahăr implică reducerea depozitelor de grăsime din organism, deci… slăbire, care survine la 1-2 săptămâni de la eliminarea dulcelui.

 

Opinia specialistului

Gianluca Mech, nutriționist, www.gianlucamech.ro

Zaharul favorizează apariția de ovare polichistice

Consumul execesiv de zahăr este una dintre cauzele principale ale diabetului de tip 2, a bolilor de inimă și a obezității. Astfel, dacă elimini zahărul din dietă, vei avea parte de multe beneficii:

 

– atingi o greutate sănătoasă: zaharul în exces e transformat de ficat în grăsimi, care se traduc în kilograme în plus

– ai mai multă energie și o dispoziție mai bună – insulina produsă în exces de zahăr dăunează pancreasului și obosește organismul

– se îmbunătățește fertilitatea: ingerarea de mult zahăr duce la creșterea riscului de a dezvolta ovare polichistice.