Ce proprietăți are sfecla roșie? Află care sunt beneficiile ei pentru sănătate

Sfecla roșie - Află ce proprietăți are sfecla roșie pentru sănătatea inimii, pentru vedere, metabolism și libido.

Descoperă ce proprietăți are sfecla roșie pentru sănătatea ta și de ce merită să o incluzi în alimentația ta zilnică. În sfecla roșie se regăsesc un număr foarte mare de vitamine, minerale, antioxidanți și fibre care ajută la digestie. Are un conținut foarte redus în calorii, zero colesterol, având în schimb o cantitate ridicată de zaharuri. 

Sfecla roșie este cultivată de peste 4000 de ani de către om, cele mai timpurii semne ale culturilor de sfeclă roșie regăsindu-se în zona bazinului Mediteranei. Este adesea utilizată în sucuri cu rol detoxifiant. Se consumă în general coaptă sau fiartă, în salate, în ciorbe sau în alte preparate culinare.

Ce proprietăți are sfecla roșie?

Iată câteva dintre beneficiile extraordinare ale acestei legume pentru sănătate:

Protecția inimii

O deficiență de potasiu crește riscul de infarct. Sfecla roșie conține mult potasiu, un mineral extrem de necesar organismului nostru. Potasiul are rol vasodilatator, respectiv relaxează vasele de sânge și scade tensiunea. Drept urmare, devine mai puțin probabil să se formeze cheaguri de sânge. Acestea sunt cele care conduc la apariția infarctului și a atacului vascular, crescând semnificativ riscul de deces. Prin urmare, sfecla roșie, prin conținutul de potasiu, contribuie la sănătatea inimii.

Îmbunătățirea vederii

Sfecla roșie conține betacaroten (precursor al pro-vitaminei A care se regăsește și în morcovi). Acesta contribuie la întârzierea sau la reducerea degenerării acuității vizuale. Slăbirea vederii este asociată cu îmbătrânirea prematură urmare a atacului radicalilor liberi. Betacarotenul protejează ochii de efectele negative ale radicalilor liberi și ne ajută să avem o vedere bună până la o vârstă înaintată. Acesta poate preveni inclusiv apariția cataractei.

Prevenirea cancerului

Conform studiilor, sfecla roșie poate preveni cancerul de colon, cancerul de piele sau cancerul de plămâni datorită unor substanțe puternic antioxidante conținute. Acestea previn dezvoltarea celulelor cancerigene. Sucul de sfeclă roșie previne mutațiile de la nivelul celulelor. În plus, acesta poate întârzia evoluția tumorilor. Adăugată regulat în dieta zilnică fie sub formă de suc, fie întreagă, sfecla roșie te poate proteja de cancer.

Energizant natural

Sfecla roșie conține o cantitate ridicată de carbohidrați care conferă energie corpului. Spre deosebire de numeroase alte alimente care conțin carbohidrați și care încetinesc metabolismul, sfecla roșie îl stimulează. Când organismul dispune de suficienți carbohidrați, îi poate folosi ca sursă de energie pentru diversele activități ale corpului, inclusiv reacții metabolice importante care asigură buna funcționare a întregului organism.

Afrodisiac

Sfecla roșie este considerată un aliment afrodisiac de mii de ani și se pare că pe drept cuvânt îi e atribuit acest rol. Sfecla roșie conține mineralul numit boron, care stimulează producția hormonilor sexuali. Prin consumul acestei legume, libidoul este sporit, fertilitatea crește și de asemenea și motilitatea spermei. Viața sexuală poate fi îmbunătățită prin simpla adăugare a unei salate de sfeclă roșie sau a unui suc de sfeclă la dieta zilnică.

Foto: Pixabay