Ca orice compus chimic, balsamul de rufe are mai multe dezavantaje, decât beneficii. Chiar dacă hainele tale devin mai pufoase, mai parfumate și se calcă mai ușor, în spatele acestor mici avantaje stau substanțe chimice iritante, unele cu potențial cancerigen.

Există însă și situații în care nu trebuie să folosești niciodată balsamul de rufe!

Folosește balsamul cu prudență

Este indicat să cumperi doar balsam de calitate, de la producători autorizați, care menționează toate ingredientele pe etichetă și respectă dozele mai puțin periculoase pentru sănătate.

Folosește balsamul doar în cantități foarte mici, chiar mai mici decât cele indicate pe etichetă. O jumătate de căpăcel de balsam este suficientă pentru a parfuma și înmuia aproximativ 3 kg de rufe. Pe de altă parte, este bine să folosești balsamul pentru rufele care nu stau prea multe ore în contact cu pielea. Îl poți folosi pentru prosoape, pentru pantaloni, pulovere sau cămăși, dar mai puțin pentru tricouri, pentru lenjerie intimă sau pentru cearșafuri.

Ce materiale nu se clătesc niciodată cu balsamul de rufe

Mătasea naturală nu are nevoie de balsam, ba din contră, în țesătura foarte fină reziduurile de balsam se pot acumula, iar mătasea nu va mai avea acceași finețe.

Nici hainele de lână nu trebuie clătite cu balsam. Fiind o fibră naturală cu o putere mare de absorbție, lâna adună cantități mari de balsam, care nu mai pot fi clătite, devine mai grea și hainele se lărgesc sau se lungesc. Lâna se clătește doar cu apă și eventual puțin oțet pentru a deveni mai pufoasă.

Nici hainele sport care lasă pielea să respire, care sunt ignifuge sau impermeabile, nu trebuie spălate cu balsam, deoarece chimicalele din acest produs le afectează proprietățile inițiale.

Nu folosi balsam nici pentru hainele bebelușilor sau ale copiilor. Mai bine folosești puțin bicarbonat când le clătești și eviți orice risc să facă alergie.