Ce fenomene misterioase apar în timp ce dormi

Ce fenomene misterioase apar în timp ce dormi

Somnul profund ne transportă într-o lume dominată de subconștient și fenomene misterioase, pe care nici acum știința nu le poate explica. Halucinațiile fac parte dintre ele, precum și paralizia. Cauzele nu sunt elucidate nici azi, deși aceste fenomene sunt frecvente și pot apărea din copilărie până la bătrânețe.

 

De ce vorbim în somn și de ce avem halucinații, acestea rămân încă mari enigme pe care le experimentăm adesea în timp ce dormim. Diverse fenomene misterioase se declanșează în subconștient sau în altă arie necunoscută a creierului, pe care nu le putem controla.

Voința noastră este limitată în timp ce dormim și pierdem aproape complet legătura cu realitatea. Vechii indieni considerau, în timpul somnului, sufletul iese din corp și hoinărește prin alte lumi, de unde se hrănește cu energie și adună informații vitale.

Paralizia în somn

Aproape fiecare dintre noi am simțit, măcar o dată în viață, că am paralizat în timp ce dormeam. Dacă te-ai trezit vreodată în miezul nopții și ai simțit pentru câteva secunde că nu te poți mișca, dacă ai avut senzația acută că mintea ta nu mai poate controla mușchii, atunci ai avut de-a face cu acest fenomen.

Starea aceasta de paralizie apare când creierul nu reușește să facă brusc legătura dintre starea de somn și starea de veghe, dar cauza ei reală rămâne un mister.

Fenomene misterioase în somn: halucinațiile

Uneori, în acele minute în care creierul alunecă în somn, ne aflăm într-o stare de semi-conștiență și putem avea diverse halucinații. Vedem figuri stranii, se împletesc imagini din zi cu imagini din vise și pot părea foarte reale, deși nu sunt.

Copiii au mai des halucinații înainte să adoarmă, decât adulții, ceea ce explică în cazul unora teama de întuneric și de somn.

Senzația că am părăsit propriul trup

Este unul dintre acele fenomene misterioase care apare mai rar, numai la anumite persoane și, uneori, favorizat de consumul de alcool. De obicei, când ai senzația că te privești dormind de undeva din afara corpului, acest lucru se manifestă când ești numai pe jumătate adormit.

Din punct de vedere științific, această senzație a fost trecută tot la capitolul halucinații în timpul somnului, doar nu poate fi explicată.

De ce vorbim în somn

Este unul dintre cele mai frecvente fenomene și este adesea legat de perioadele dificile și stresante din viață. Nu prea vorbim în somn de fericire! Vorbim în timpul nopții când ne certăm cu cineva în vis, când ne reproșăm diverse greșeli sau când ne confruntăm cu situații fără ieșire.

Bărbații vorbesc mai des în somn decât femeile, dar și copiii pot experimenta acest fenomen. Cauza și mecanismul lui sunt puțin cunoscute, însă este cert că este favorizat de stres și oboseala cronică.

Un vis în vis

Ți s-a întâmplat să visezi că visezi? Adică să visezi că dormi profund și că te trezești și începi să faci anumite lucruri, dar toate acestea sunt tot în vis. În realitate, corpul tău este paralizat în continuare și doar ai impresia că te-ai trezit.

Visul în vis este și el unul dintre acele fenomene misterioase la care știința nu are răspuns, dar iubitorii de paranormal spun că persoanele care au astfel de vise sunt mai evoluate spiritual.

Citește mai multe despre visele pe care le ai cu ochii deschiși!

sursa foto: Shutterstock