Totuși, dacă ești atentă și respecți anumite reguli de prevenție (de ex. vestimentația adecvată și folosirea soluțiilor împotriva insectelor), lucrurile nu stau chiar atât de rău. Iar, dacă ai avut nenorocul de a fi mușcat, află cum să faci ca efectele să fie cât mai puțin nocive. Dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie, homeopatie și alergologie, ne-a explicat ce să facem în cazul în care ne găsim în acestă situație neplăcută. În primul rând, trebuie să știi că nu toate căpușele sunt infectate cu bacteria care provoacă boala Lyme.

Ce faci când observi mușcătura de căpușe

Dacă ai constatat că ai fost mușcată de o căpușă, trebuie să o extragi cu atenție (cu o pensetă normală sau una specială pentru căpușe) sau să mergi la medic pentru această procedură. Insecta trebuie păstrată pentru a fi analizată. Uneori, mușcătura nu este simțită, dar pot apărea zone de iritație pe piele. Eritemul migrator este un semn tipic al bolii Lyme. Întâi apare o pată rotundă, apoi centrul revine la normal și în jurul lui apare un inel roșu care își schimbă poziția în câteva ore. Locul mușcăturii trebuie observat timp de șase săptămâni, pentru că este posibil ca acesta să apară și mai târziu. Alte semne ale infecției pot fi asemănătoare unei răceli: febră, oboseală, dureri musculare.

Analize amănunțite

Chiar dacă există un risc foarte mic de a contacta boala, este nevoie să faci tratament cu antobiotice, după care, în funcție de rezultatele analizelor se urmează un plan de tratament sau nu. Primele teste sunt cele de sânge care se fac chiar în ziua mușcăturii, apoi se repetă la trei-patru săptămâni și apoi la trei luni. Dacă există semne ale bolii, trebuie făcute analize aprofundate: întâi, anticorpii borelia prin metoda westernblott, apoi testul de transformare linfoblastică și imunofenotiparea limfocitară. Acestea nu se face în România, dar se poate recolta aici sânge pentru a fi trimis la analiză în Germania. De aceea, este și cel mai costisitor, dar cel mai sigur.

Tratamente clasice și alternative pentru mușcătura de căpușe

Dr. Rareș Simu, Centrul pentru Sănătate și Viață Armonia

Dr. Rareș Simu, Centrul pentru Sănătate și Viață Armonia

”Pentru a nu apărea complicații, tratamentul trebuie început cât mai repede. Acesta cuprinde o serie de antibiotice, care vor fi recomandate de medicul curant. Pe lângă acestea, dr. Simu le recomandă pacienților săi și un tratament cu produsele stupului (păstură, lăptișor de matcă) și preparate homeopate care întăresc sistemul imunitar și ajută corpul să elimine bacteria. În cazul în care au apărut deja complicațiile neurologice, tratamentul clasic se concentrează și pe refacerea zonelor de mielină (substanță care intră în alcătuirea celulelor nervoase, esențială pentru buna lor funcționare). În medicina alternativă, în acest scop se folosesc remedii homeopate și venin de albină, care are un efect foarte bun.”

Sursa foto: 123rf.com