Fiecare epocă are moda ei! Și prin Roma antică a fost la un moment dat o modă să copiezi tot felul de bizarerii, construcții și simboluri găsite în Egipt. Așa a apărut piramidă egipteană a lui Gaius Cestius, care acum se află în centrul capitalei Italiei.

Istoria ei ne intrigă cu atât mai mult cu cât nu aparține niciunui împărat sau patrician influent, ci unui simplu magistrat. Este adevărat, un magistrat cu ceva avere, de vreme ce și-a permis să îi imite pe marii conducători ai Egiptului.

Simbol al imperiului de altădată

În anul 30 î.e.n, Egiptul a devenit provincie a Imperiului Roman, iar trupele romane au împânzit teritoriul faraonilor. Au răscolit piramidele și vestigiile străvechi, în căutare de comori și au adus la Roma nu doar bogățiile prădate, ci și povești fantastice despre piramidele stranii din inima deșertului.

Printre bogații vremii a devenit imediat o modă să își construiască monumente funerare sub formă de piramidă. Poate că și pe vremea aceea umblau tot felul de legende despre nemurire și despre darurile divine pe care le primeau din partea zeilor, cei care se înmormântau în centrul unei piramide.

Piramida lui Gaius Cestius nu era singura la vremea respectivă din Roma. A mai existat cel puțin o piramidă, chiar mai mare, unde se presupune că era înmormântat Romulus, fondatorul urbei. Aflată între Mausoleul lui Adrian și Vatican, piramida respectivă a fost dărâmată prin secolul al XVI-lea pentru a se folosi marmura ei la biserica Sf. Petru. Ciudat că romanii nu au prețuit un monument unde legenda spunea că odihnește fondatorul orașului.

Piramidă egipteană, apărată de zidurile orașului

Interesant este că piramida mai mică a lui Cestius a rezistat până în zilele noastre, doar pentru că a avut norocul să fie cuprinsă între zidurile de apărare ale orașului. Ea are o suprafață de aproape 30 de metri pătrați la bază și este ciudat de îngustă, imitând piramidele ridicate de egiptenii din Regatul Kuș, aflat în sudul Egiptului de azi.

Redescoperită pe la 1600, ea a fost atunci curățată și renovată, iar inscripțiile interioare au dezvăluit faptul că a fost construită în 330 de zile. În anul 2014, un om de afaceri japonezi a ”adoptat” monumentul și a alocat 2 milioane de euro pentru renovarea lui. Marmura albă a văzut lumina zilei, de sub smogul depus de decenii, și interiorul a fost amenajat pentru a primi vizitatori.

sursa foto: Shutterstock