Ce calități de top are un cașcaval de bună calitate! Iată cum să îl recunoști

7 trucuri să descoperi cașcavalul contrafăcut

Iată care sunt calitățile de bază ale unui cașcaval de bună calitate, să știi de ce este atât de scump și cum poți verifica dacă își merită banii.

 

Un cașcaval de bună calitate este scump, are toate ingredientele trecute în mod corect pe etichetă și totodată are toate beneficiile nutriționale menționate pe ambalaj. Cașcavalul feliat și ambalat în vid nu este neapărat un produs de calitate, de aceea ar fi mai bine să îl eviți.

Cașcavalul bun are o coajă groasă și uniformă, care îi protejează culoarea și aroma, dar mai ales gustul autentic de lapte. El se fabrică din lapte gras, de bună calitate, cu un procent ridicat de proteine și grăsimi și necesită un proces de maturare de minimum 3 săptămâni. Cei mai mulți producători, însă, fac un cașcaval dubios, obținut peste noapte din amestecuri de lapte, zer, ulei de palmier și arome care ne păcălesc papilele gustative.

Iată, însă, cum poți verifica un cașcaval autentic și care sunt calitățile pe care le poți observa de la prima privire.

Textura unui cașcaval de bună calitate este uniformă!

Evită cașcavalul vidat și cumpără o cantitate potrivită de cașcaval dintr-o roată mai mare. Solicită vânzătorului informații despre producător și perioada de maturare a cașcavalului, deoarece la produsele de calitate, acestea sunt menționate pe etichetă.

De asemenea, cașcavalul de bună calitate este învechit în saline sau în spații frigorifice, în condiții stricte de igienă. Pe suprafața roții nu trebuie să vezi mucegai, zgârieturi, striații adânci sau depuneri. Suprafața cașcavalului trebuie să fie netedă, când este tăiat, ușor lucioasă de la grăsimea specifică, iar sortimentele cu găuri trebuie să aibă găuri aproape identice și distribuite cât de cât uniform.

Aroma lui, un indiciu al calității

Cașcavalul bun are o aromă inconfundabilă și foarte fină de lapte și iaurt proaspăt. Poate avea un iz de oaie, dacă predomină laptele oaie, dar multe sortimente de cașcaval bune sunt făcute și din lapte de vacă.

Dar cașcavalul cu un miros prea puternic de lapte poate fi contrafăcut și trebuie să ridice semne de întrebare. Este bine să îl eviți pentru că are arome artificiale.

Trei teste rapide de verificare

Dacă este un cașcaval cauciucat sau gumat, oricât ar fi de rece, este evident că este un produs fals, obținut numai din ulei de palmieri și grăsimi hidrogenate. În esență acesta este un produs pe bază de grăsimi vegetale de cea mai slabă calitate și periculoase pentru sănătatea ta.

Dacă este fărâmicios, de asemenea este un produs contrafăcut și nu trebuie consumat.

Iar cel mai bun test să îl verifici este să ții o felie la temperatura camerei timp de 10 minute apoi să o îndoi la 90 de grade. Dacă se crapă felia, atunci nu este un cașcaval bun. Dacă felia este elastică și se îndoaie ușor, fără să fie gumată, este făcut din lapte și smântână de bună calitate.

Citește și: