Cauzele halitozei. De ce miroase gura urât și când e vorba de o boală gravă

cauzele halitozei

Ce poate fi mai umilitor decât un zâmbet care lasă să se vadă resturi de mâncare? Respirația urât mirositoare este și mai stânjenitoare și inacceptabilă din punct de vedere social. Află care sunt cauzele halitozei și combate-le.

Cauzele halitozei nu sunt, de obicei, urgențe medicale. Totuși, aproximativ 25-30% din populația lumii suferă de această problemă dificilă.

Citește și: Fumatul ne strică doar dinții?

Cauzele halitozei pot fi identificate

Originile respirației urât mirositoare nu sunt misterioase. Printre cele mai frecvente se numără:

  • Cariile dentare,
  • Boli ale gingiilor,
  • Igienă orală superficială,
  • Limba încărcată (saburală)
  • Sute de bacterii trăiesc în gură. Unele dintre ele se găsesc pe limbă sau sub gingii. Acestea dau mirosul urât.
  • Alte cauze pot include nutriția defectuasă, diabetul necontrolat și gura uscată (saliva are un efect antimicrobian).
  • Infecții cum ar fi dureri în gât sau sinuzită sau tulburări intestinale, cum ar fi gastrita hiperacidă, ulcerul și intoleranța la lactoză.

Citește și: Când miroase gura, e cazul să mergi neapărat la medic

Cauzele halitozei. Când e vorba de o boală gravă

Halitoza este rareori asociată cu boli care pun în pericol viața. Cu toate acestea, este important să ne adresăm medicului atunci când problema nu poate fi rezolvată printr-o buna igienă dentara.

Dr. Mihaela Dan, Clinica Orto-ImplantExistă anumite boli care pot provoca respirație neplăcută: infecții ale tractului respirator, cum ar fi pneumonia sau bronșita, infecții cronice ale sinusului, picurare postnasală, diabet zaharat, reflux gastro-esofagian cronic și probleme hepatice sau renale', atentionează dr. Mihaela Dan.

Îngrijirea corectă a dinților și vizitarea dentistului cel putin de două ori pe an reprezintă cele mai ușoare căi de a diagnostica din timp astfel de probleme. Bineinteles că astfel ne vom bucura de o respirație mereu proaspătă.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com