Cataracta este parte a procesului natural de îmbătrânire. Și presupune o opacifiere a cristalinului natural. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cel puțin unul din doi vârstnici este afectat de cataractă. Afecțiunea poate să apară după vârsta de 40 de ani. Și este motivul pentru care Societatea Română de Cataractă și Chirurgie Refractivă, împreună cu Societatea Română de Oftalmologie au lansat campania „Vezi diferența!”. Scopul este informarea publicului larg despre simptomele, riscurile și soluțiile pe care le au persoanele care suferă de această afecțiune.

De ce apare cataracta?

Cataracta este parte a procesului natural de îmbătrânire. Și este complet reversibilă prin procedura chirurgicală de înlocuire a cristalinului natural, opacifiat, cu unul artificial. Vederea încețoșată este principalul simptom al afecțiunii. Există posibilitatea și ca anumite afecțiuni medicale să crească riscul de dezvoltare a cataractei. Printre aceastea se numără diabetul zaharat, hipertensiunea arterială sau obezitatea. Alți factori care au legătură cu apariția cataractei pot fi: expunerea îndelungată la lumina cu ultraviolete, fumatul sau utilizarea steroizilor pe termen lung.

Pe de altă parte, peste 25% din populația de peste 40 de ani din UE suferă de prezbiopie. Mai exact, de scăderea acomodației cu diminuarea vederii de aproape. Peste 70% dintre pacienții cu cataractă suferă și de asigmatism, adică de vedere neclară, la apropiere și la distanță.

Vederea, cea mai de preț avere

Potrivit unui studiu realizat recent în 12 țări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa, 2 din 3 români de peste 60 de ani nu știu nimic sau au foarte puține informații despre cataractă. Or, potrivit OMS, cataracta este principala cauză de orbire la nivel mondial. Cataracta are impact major asupra calității vieții, siguranței și independenței personale. Riscul de fractură de șold crește cu 24% pentru pacienții cu cataractă. Iar 31% dintre pacienții care erau programați pentru operația de cataractă au suferit căderi în perioada dinaintea operației. Aproximativ 50% dintre pacienți renunță la condus, pentru a evita accidentele. De asemenea, cataracta este frecvent asociată cu depresia.

Românii consideră că văzul este cel mai important dintre simțuri. Totuși, 66% dintre pacienții cu cataractă nu sunt informați că își pot corecta și alte defecte ale vederii odată cu operația. Iar aproximativ 30% dintre români merg la oftalmolog numai atunci când au probleme.

Operația repară ochiul

 

Singura modalitate prin care se înlătură cataracta și se revine la o vedere clară este prin operație. Este o procedură obișnuită și frecventă care, în general, durează mai puțin de 30 de minute. 64% dintre persoanele operate au mărturisit că nu au fost informate de către oftalmologul lor despre tratamentele avansate de corectare a astigmatismului și/sau prezbiopiei. Iar 93% dintre respondenți confirmă că ar aloca mai mulți bani pentru operația de cataractă, corectând astfel și alte probleme ale vederii – astigmatismul și prezbiopia.

Toți pacienții apreciază că li s-a îmbunătățit calitatea vieții după operația de cataractă. La studiu au participat și persoane care s-au operat de cataractă. 68% dintre pacienți au spus că discuția cu medicul specialist i-a ajutat să ia decizia de a se opera. Pentru aproape 70% dintre persoanele operate intervievate, timpul de așteptare pentru a fi operate a fost de maximum 3 luni.

Intervențiile se bucură de succes

 

Anual, în România, se efectuează 94.000 de operații de cataractă. Cam 50.000 se fac în clinici private. În România există 75 de spitale cu departament de oftalmologie și 86 de clinici private cu bloc operator de oftalmologie. Și sunt înregistrați 1200 de medici oftalmologi dintre care 260 sunt chirurgi.

Pentru realizarea intervenției, casele de asigurări alocă fonduri. Valoarea compensată a acestor cristaline fiind de 284 de lei în limita fondurilor disponibile, indiferent de tipul acestuia. În clinicile private costul operației este cuprins între 1500 și 5500 lei.

Rata de succes a operației este de 90%. Și asta datorită evoluției tehnologiei în conceperea tipurilor de cristalin. În acest moment, există cristaline artificiale cu diferite caracteristici. Cristalinele pentru corectarea astigmatismului se numesc cristaline torice. Compensează imperfecțiunile de curbură a corneei. Și permit razelor luminii a se focaliza pe retină. Acest lucru înseamnă că persoana operată cu un cristalin toric, chiar dacă a purtat ochelari, va avea mult mai puțină nevoie de ei sau deloc.

Cristalinele trifocale oferă, după operație, vedere clară la apropiere, distanță intermediară și la depărtare, oferind independență față de ochelari.  96% din pacienții operați cu cristaline trifocale nu au mai avut nevoie de ochelari de vedere.

 

Dacă aveți mai mult de 60 ani și aveți diferite simptome ale cataractei, precum o vedere încețoșată sau dificultăți de a vedea noaptea, este important să consultați un medic oftalmolog. Nu așteptați până când nu veți mai putea face anumite lucruri din cauza vederii! Cu cât identificați mai devreme cauza disconfortului, cu atât mai repede poate fi găsită soluția.

Sursa foto: Dreamstime